Így festenek a túllocsolt szobanövények: senyvednek, pusztulnak

Így festenek a túllocsolt szobanövények: senyvednek, pusztulnak

Gyorssegély.

Ha a szobanövényeket rendszeresen túllocsoljuk, az gyakran károsabb, mintha nem öntöznénk őket eleget. A túl sok víz a talajban kiszorítja a levegőt, nem jutnak a gyökerek a létszükségletű oxigénhez és berohadnak. A növény föld feletti részeibe ekkor sem víz, sem oldott tápanyag nem kerül, gyengül, sorvad, sárgul a levele. Tulajdonképpen a növényeket halálra locsoljuk.

Ha sokáig marad a felesleges víz a cserép alá tett tálkában, a gyökerek nem képesek felszívni a vizet, hiába elegendő a nedvesség. A pangó víz miatt rohadnak, befulladnak. Nem csak a túl gyakori öntözés okozhat pangó vizet, de az is, ha az elvezető lyuk betömődik és a túl sok víz nem tud elfolyni.

Gyors segítség lehet a túlöntözött növény számára, ha átültetjük friss földbe, levágjuk az elrohadt gyökereket és eltávolítjuk az elromlott struktúrájú, nedves földet. Így van esély arra, hogy a növények hamar friss gyökereket fejlesztenek. A dugványokhoz hasonlóan, a növényekre is húzhatunk műanyag zacskót a párolgás elleni védelemként. Ez a gyorssegély azonban csak a vegetációs időszakban lehet hatékony, február-márciustól szeptember-októberig. Télen nem ajánlatos átültetni a szobanövényeket.

Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál ritkábban van a növényeknek vízre szükségük. Ha a közeg hőmérséklete túl alacsony, a növények nem képesek tápanyagot felszívni. A nedves talaj mindig hideg, minél hűvösebb helyen állnak a növények, annál szárazabb legyen a közegük.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR