Miként szabaduljunk meg a bosszantó tőzeglegyektől?

Miként szabaduljunk meg a bosszantó tőzeglegyektől?

Kerüljük a túlöntözést!

Akinek van a lakásban szobanövénye, az előbb-utóbb biztosan találkozni fog tőzegléggyel. Leggyakrabban télen jelennek meg a cserepesek körül a kis fekete legyek, minden locsolásnál felrepülnek és keringenek a növény körül. Különösen a tartósan nedves, nagy szervesanyag-tartamú, humuszos közegeket kedvelik.

Ezeket a rovarokat gyakran a rossz minőségű virágfölddel visszük be, amelyekben már megtalálhatók a tőzeglégy petéi, lárvái. A tőzeglegyek egyébként a természetben fontos szerepet játszanak például a mocsaras területeken, ahol a szerves anyagokat bontják.

A 2-4 mm-es, fekete rovarok hosszú lábakkal és nagy szárnyakkal rendelkeznek, leginkább egy szúnyoghoz hasonlítanak. A nőstény a petéket a nedves földbe teszi, akár 200-at is egyszerre. A féregszerű, 5 mm-es lárvák fehérek, fekete fejűek, nagy csapatokban élnek a nedves, humuszban gazdag földben. Elsősorban elhalt növényi részeket esznek, de vízhiány esetén a gyökereket is megrághatják. Jelentősebb károkat inkább csak fiatal növényeknél, palántáknál okoznak. Száraz közegben elpusztulnak. Bábozódás után repülnek ki a legyek.

bosszanto tozeglegyektol 02
Maja Dumat

A védekezés alapja az öntözés megfelelő beállítása, a gyakoriság mérséklése. Ne legyen állandóan nedves a növények földje, hagyjuk, hogy a felületük kiszáradjon! Ne használjunk túlérett komposztot a szobanövényeknél!

A virágcserepekbe helyezett ragadós sárga rudak, lapok is eredményesen bevethetőek, ezekbe a kifejlett egyedek berepülnek és így az egyedszámukat csökkenthetjük.

Megoldást hozhatnak a húsevő növények is (például a lápi hízóka) amelyek ragadós leveleikkel elkaphatják a legyeket.

A tőzeglegyek ellen bevethető házi megoldások közé tartozik a kvarchomok, amivel néhány cm vastagon fedjük a növények földjét. Tehetünk egy réteg finomszálú gézszövetet is a földre, így a nőstények nem tudják a tojásokat lerakni.

Az öntözővízhez adagolható neem olaj is hatásos lehet, valamint egy speciális baktériumkészítmény (Bacillus thuringiensis subsp. israelensis)  is ajánlható védekezésre, ez utóbbi méregként hat a lárvákra.

Ha semmi más nem hoz eredményt, akkor érdemes a növényt átültetni, durva szemcsés agyaggranulátumot használni, vagy hidropóniás tartásban nevelni.

A megelőzéshez fontos, hogy jó minőségű virágföldet vásároljunk és ha kibontottuk a zacskót, akkor rövid időn belül használjuk fel a földet. Ha a szobanövény közege kellemetlen szagú vagy lerakódások vannak a cserép szélén, akkor az azt jelzi, hogy túl sokáig áll vízben a növényünk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR