Így gondozd a fémesen csillogó ezüst pileát

Így gondozd a fémesen csillogó ezüst pileát

Kissé érzékeny növény, de könnyen megtanulható a gondozása.

Mindenekelőtt érdemes kiemelnünk az ezüst pilea (Pilea cadierei)  tartásának két legnagyobb előnyét. Az egyik, hogy a gondozása nem igényel különösebb szakértelmet, a másik, hogy igen dekoratív szobanövényről van szó, amely otthonunk egyik éke lehet. Bőrszerűen fényes, kiemelkedő, ezüst színű mintázattal ellátott, ovális, csúcsos levelei teszik igazán mutatós levéldísznövénnyé. Tudjunk meg többet a gondozásáról!

Az ezüst pilea őshazája

Az ezüst pilea a csalánfélék családjába tartozik. A természetben a trópusi éghajlatú területeken, elsősorban Délkelet-Ázsiában (Kínában, Vietnamban) fordul elő. Legtöbb fajtájára a feltűnő, ezüstös csíkozású, mélyzöld lomb a jellemző.

Eredeti élőhelyén örökzöld, virága kicsi és jelentéktelen, magassága 15-30 cm. Mivel kifejezetten melegkedvelő növényről van szó, a mi klímánkon csak szobanövényként tartható.

ezust pilea gondozasa 01
TANAKA Juuyoh

A pilea fajtái

Az ezüst pileán kívül léteznek további népszerű fajták, amelyeket cserepes szobanövényként tarthatunk. Közös jellemzőjük az alacsony termet, illetve a dús, zöld, idővel elterülő lomb.

  • Pilea serpyllacea
  • Pilea nummulariifolia
  • Pilea depressa

Tartsuk szem előtt, hogy a fenti fajták mindegyike érzékeny a hidegre, továbbá – főleg száraz levegőjű lakásban – könnyen elszaporodhat rajtuk a viaszos pajzstetű, a takácsatka és a liszteske. Ez alól az ezüst pilea sem kivétel.

Az ezüst pilea környezeti igényei

Ne feledjük tehát, hogy alapvetően trópusi növénnyel van dolgunk, és mint ilyen, hazánkban csak korlátozottan képes a kinti viszonyokhoz alkalmazkodni. Ha a melegebb, tavaszi-nyári hónapokban a kertben szeretnénk tartani a cserepét, mindenképpen biztosítsunk tűző napsütéstől, széltől védett helyet a számára.

Az ezüst pilea számára a lakásban ideális nappali hőmérséklet 20-24 °C, míg az ideális éjszakai hőmérséklet 16-21 °C.

A lakásban a cserepét a nyári hónapokban szórt fénnyel jól megvilágított helyre állítsuk, majd a téli hónapokra biztosítsunk számára olyan helyet, ahol bőven érit a természetes fény, például egy délre néző ablak párkányán.

Tartása során ügyeljünk arra, hogy se a fűtőtestek sugárzó hője, se a légkondicionáló berendezésekből kiáramló hideg levegő ne érje követlenül a növényt.

ezust pilea gondozasa 02
Maja Dumat

Az ezüst pilea gondozása

Az ezüst pilea az aktív vegetációs időszak alatt rendszeres tápanyag-utánpótlást igényel. Ez történhet például vízzel hígítható folyékony tápoldat formájában, amelyet a termék csomagolásán feltüntetett hígításban és gyakorisággal alkalmazzunk. A tápoldattal akkor kezeljük a növényt, amikor a talaja éppen nyirkos; a száraz talajra locsolt tápoldat ugyanis károsíthatja a gyökereket.

Nagyon fontos, hogy a növényt jó minőségű, jó vízelvezető képességű ültetőkeverékbe ültessük. A legjobb, ha a növény földjét naponta ellenőrizzük, és csak akkor öntözzük meg, amikor a földjének a felszíne már száraznak látszik. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az öntözést követően kiöntsük a cserépalátétbe kifolyt felesleges öntözővizet. Folyamatosan biztosítsuk továbbá a növény ideális fejlődéséhez szükséges közepes fényviszonyokat.

Ha szeretnénk, hogy a növény bokros maradjon, időnként csípjük vissza a hajtásvégeket. Ha a növény esetleg csúnyán felnyurgult, új példányokra tehetünk szert úgy, hogy szárdugványokat készítünk. A dugványokat vízben gyökereztessük ki, majd nedves tőzeg és perlit keverékébe ültessük el.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?