Így hűtsd magad: kertből a jégkockába

Így hűtsd magad: kertből a jégkockába

Legyünk fortélyosak! Az unalmas jégkockát könnyen feldobhatjuk, ha különböző formájú, ízesítésű, vagy gyümölcsökkel, fűszerekkel töltött jégkockát készítünk. Keressünk alapanyagot a kertben és lássuk hozzá!

A jégkocka készítéséhez sokan forralt vizet ajánlanak, állítólag ettől - és a lassú hűtéstől - lesz szép átlátszó, üveges a jég, de otthonra talán megteszi a buborékos kocka is, a feladatát így is tökéletesen ellátja. Előkereshetjük a hagyományos jégkockatartót, vagy egy IKEA-s formatervezett - ilyen-olyan formájú - jégkockatartót, majd nézzünk körbe a kertben, hogy mivel is gazdagíthatnánk az üregeket.

A balkonládában nevelt fűszernövények közül szinte bármi jöhet (nagy kedvenc a mentalevél!), ez kerül a fűszeres verzióba. Gyümölcsök közül is bármint fagyaszthatunk, ami egészben vagy aprítva belefér: szamóca, ribizli, szeder, meggy, cseresznye. A menta jellegzetes íze és illata a feloldódás után pillanatok alatt átjárja az italokat, ami a sima ásványvizet is pikánssá varázsolja.

Jégkocka

A fűszernövények közül használhatjuk még citromfüvet, mentaféléket a szörpökhöz, koktélokhoz; bazsalikomot vagy oregánót a paradicsomos italokhoz; kamillavirágot, kaport kakukkfüvet a jeges teához; virágszirmot, rózsabimbót ünnepi alkalmakra (mert nagyon sok virág ehető, de erről már írtunk).

Rózsabimbó

Különleges ízű jégkockákat készíthetünk, ha fagyasztás előtt a vízbe néhány csepp citrom-, narancslevet vagy málnaszörpöt teszünk. Ha valakit bosszant, hogy a jégkocka felhígítja az italt, akkor összeállíthatunk alkoholos borjégkockát, sörjégkockát, gyerekeknek szörpjégkockát is, természetesen hígítva, de lehet, hogy így is többször kell próbálkoznunk, mert egy bizonyos alkohol-, illetve cukortartalom felett már nem fagy meg az oldat!

Jégkocka

A gyümölcskocka készítése sem nagy ördöngősség, a sárga- vagy görögdinnyét kockázzuk fel, a kisebb szemű cseresznyét, meggyet, málnát, szőlőt, szedret egészben tegyük a mélyhűtőbe, majd jégkocka helyett tálaljuk. Proszit!

Ki próbálja ki?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?