Így készítsünk ecetes gyomirtót!

Így készítsünk ecetes gyomirtót!

Konyhából a kertbe: amikor az ecet nem az ételbe kerül.

Az ecetes gyomirtó legegyszerűbb elkészítési módja, ha az ecetet egyéb hozzávalók nélkül önmagában alkalmazzuk, hogy legjobban kifejtse a hatását. A fehér ecetet gyakran használjuk a kertben gyomirtásra, de alapvetően bármilyen ecet megfelel a célra. Használatkor legyünk azért óvatosak, szembe ne kerüljön!

Az ecet savassága 10-20% is lehet. Rendszerint minél nagyobb az ecet savtartalma, annál erősebb gyomirtó tudunk belőle előállítani. Egészen pontosan az ecetsav az az ecetben, ami elpusztítja a kertben a nemkívánatos növényeket.

ecetes gyomirto 01

Az ecetes gyomirtó szer receptje

Számos receptúra ismert kertészek körében. Leginkább a személyes tapasztalat határozza meg, kinek melyik ecetes gyomirtó válik be a legjobban. Az alábbiakban több különböző receptet is közlünk, kiegészítve olyan figyelmeztetésekkel és egyéb információkkal, amelyek minden hobbikertész számára hasznosak lehetnek.

Ecet magában

A hígítatlan 20%-os savtartalmú ecet önmagában is igen hatásos gyomirtó.

Ecet és mosogatószer

Keverjünk mosogatószert az ecetbe, kb. 5 ml-t 1 liter ecetbe. Ezt a keveréket nem csupán gyomirtóként, de rovarirtóként is felhasználhatjuk. Ezt tartsuk szem előtt, amikor a kertben alkalmazzuk. Azt se felejtsük el, hogy a hasznos növényeket ugyanúgy elpusztítja, ügyeljünk hát arra, hogy ne jusson belőle a virágainkra vagy a veteményre. Arról sem árt tudnunk, hogy egyes tisztítószerek káros vegyi anyagokat is tartalmazhatnak.

Ecet, szappan, víz és só

1 liter ecetben keverjünk el 75 g sót és 5 ml mosogatószert, és ezt a keveréket használjuk a kertben. Ebben az esetben is tisztában kell lennünk azzal, hogy vannak tisztítószerek, amelyek káros vegyi anyagokat is tartalmazhatnak.

Ecet és citromlé

Sokan úgy vélik, hogy az ecethez adott citromlé növeli e természetes gyomirtó szer hatásosságát. Ennek oka, hogy a citromlé növeli az elegy savasságát. 1 liter ecethez általában 5-75 ml elegendő.

Ecet és illóolaj

A hígítatlan ecetbe keverjünk egy evőkanál szegfűszeg vagy narancs illóolajat. A kertészek egy része úgy véli, az olajnak köszönhetően az elegy jobban megtapad a növényeken és ez növeli a szer hatékonyságát.

Figyelmeztetések

Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogyan kerüljük el a gyep, a talaj és a növények károsodását, illetve hogyan óvjuk meg a kertben előforduló állatokat:

Az ecetes gyomirtó egyrészt elpusztítja a gyomokat és egyéb nemkívánatos növényeket, de tekintet nélkül minden mást, azaz a haszon- és dísznövényeket is. Ezért mindenképpen közvetlenül a kiirtani kívánt növényre vagy annak közvetlen közelében permetezzük ki.

Az ecetet gyakran használjuk fertőtlenítőszerként baktériumok és penészgombák ellen. Ez rendben is van, ha ezeket a nemkívánatos mikroorganizmusokat az otthonunkból, például a konyhapultról szeretnénk eltüntetni. A természetben azonban sok olyan hasznos baktérium él, például a talajban, amelyeket jó, ha megkímélünk. Ne permetezzünk tehát a talajra az ecetes szerekből oda, ahová ültetni szeretnénk, mivel ezzel sterilizáljuk a talajt – akár két év időtartamra is.

Figyeljünk oda, milyen mosogatószert vagy szappant használunk az ecetes gyomirtó elkészítéséhez. Bizonyos veszélyekkel járhat a használatuk, ha olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek általában előfordulnak a háztartási tisztítószerekben, például a mosószerekben. Ezek közé tartoznak a foszfátok, a fenolok és nátrium-hipoklorit vagy fehérítő. A foszfátok károsíthatják a környezetet; a fenolok és a nátrium-hipoklorit pedig mérgező hatásúak. Olyan mosogószert válasszunk tehát, amelyek mentesek ezektől az összevetőktől. Szintén kerüljük azokat a háztartási tisztítószereket, amelyek "antibakteriális" jelöléssel vannak ellátva, mivel ezek a talajban élő hasznos baktériumokat is elpusztítják.

Egyéb célra történő felhasználás

Az ecet természetes, környezetbarát folyadék, amelyet többféleképpen is felhasználhatunk, például:

  • Gyomirtó szer
  • Rovarirtó szer
  • Gombaölő szer
  • Fertőtlenítő
  • Ételízesítő
  • Savanyúság készítéséhez

Hogyan alkalmazzuk?

Az ecetes gyomirtó szert töltsük egy szórófejjel ellátott palackba vagy öntözőkannába. Az optimális eredmény elérése érdekében a szert közvetlenül a kiirtani kívánt növényre permetezzük, beleértve annak leveleit, törzsét, virágait, szárát, ahelyett, hogy a talaj szintjén található részeit permeteznénk le.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR