Ne hagyd, hogy megtévesszenek: 5 növény, amely nagyon hasonlít a parlagfűre!

Ne hagyd, hogy megtévesszenek: 5 növény, amely nagyon hasonlít a parlagfűre!

Íme a parlagfűvel legkönnyebben összetéveszthető öt növény.

Ha a sokaknál erőteljes allergiás tüneteket kiváltó és ezért jogszabály szerint kötelezően irtandó parlagfűtől (Ambrosia artemisiifolia) meg szeretnénk szabadulni, nem árt, ha minden kétséget kizáróan fel is tudjuk ismerni. A helyzetet kissé bonyolítja, hogy vannak növények, amelyek összetéveszthetők vele. Az alábbi ötöt például különösen gyakran hisszük parlagfűnek, lássuk, melyek ezek!

parlagfuvel osszetevesztheto 06
Ürömlevelű parlagfű, vagy egyszerűen parlagfű

1. Fekete üröm (Artemisia vulgaris)

A parlagfüvet a gyomnövények közül leggyakrabban a fekete ürömmel tévesztik össze, amely ugyancsak erősen allergén hatású és fészkesvirágzatú növény. Virágzásának időpontja egybeesik a parlagfű virágzásával (július közepe-október eleje), de jóval kevesebb allergiás megbetegedést okoz, mint a parlagfű. A parlagfű hivatalos elnevezése, az ürömlevelű parlagfű név is mutatja, hogy hasonlóak a levelei a fekete ürömhöz. A fekete üröm évelő életformájú gyomnövény, többfejű gyöktörzzsel rendelkezik, szemben a parlagfű egynyári életformájával és gyöktörzs nélküli gyökérrendszerével.

Szára, levélzete alapján a parlagfűtől jól megkülönböztethető. Szára vörösesbarna, hengeres, pelyhesen szőrözött, leveleinek fonáki oldala fehér molyhos, felső oldala sötétzöld, a parlagfű leveleinél sötétebb színű. A két növény elkülönítését segíti, ha megnézzük az alsó leveleket. A fekete üröm legalsó levelei csak karéjosak vagy hasogatottak, míg a parlagfű levelei szeldeltek. A felső levelek alapján már nehezebb az elkülönítés, mert azok a fekete ürömnél is többnyire szeldeltek.

A fiatal növények könnyen megkülönböztethetőek. A fekete üröm első levelei alig tagoltak, szélük fűrészfogas.

parlagfuvel osszetevesztheto 01
Fekete üröm

2. Fehér üröm (Artemisia absinthium)

A fehér üröm is a fészkesvirágzatúak család­jába tartozó növény. Hazánkban útszéleken, parlagokon, száraz gyepekben gyakori nö­vény. Szántóföldeken is előfordul, de ott nem tud megélni, nincs jelentősége.

Évelő, félcserjés, vastag, fásodó, erős gyök­törzses növény. Az egész növény fénylő selymes szőrzettől ezüstösen szürke színű. Levelei szárnyasan szeldeltek.

parlagfuvel osszetevesztheto 02
Fehér üröm (Andreas Rockstein)

3. Vadkender (Cannabis sativa ssp. spontanea)

Gyakran előfordul, hogy sokan – helytelenül – a parlagfüvet nevezik vadkendernek. A vadkender gyengén allergén gyom, de alig hasonlít a parlagfűre. A vadkender, ami a termesztett rostkender elvadult változata, a kenderfélék családjába tartozó kétlaki növény, a parlagfű pedig a fészkes virágzatúak családjába tartozik.

Levélzet: átellenes vagy szórt állású, tenyeresen osztottak vagy szeldeltek, erezetük tenyeres.

parlagfuvel osszetevesztheto 03
Vadkender (Martijn)

4. Bársonyka, bársonyvirág, büdöske (Tagetes spp.)

Virágzás előtt könnyen összetéveszthető a ker­tekben, lakott terülteken fellelhető, ugyancsak fészkes virágzatú bársonykával, elterjedtebb ne­vén a büdöskével. A büdöske jóval alacso­nyabbra növő, egyéves, erőteljes, felálló ágas, zöld szárú, kopasz, szagos dísznövény.

A hasonlóság már palánta korában észrevehető különösen a levélzeten. A levelek átellenes vagy szórt állásúak, szárnyasan szeldeltek, lándzsás fűrészes élűek.

parlagfuvel osszetevesztheto 04
Bársonyka, bársonyvirág, büdöske

5. Gilisztaűző varádics (Chrysanthemum vulgare)

Hazánk egész területén megtalálható faj, amely helyenként gyomosít is. Évelő, a fész­kesek családjába tartozó, rendszerint vastag, ágas, ferde gyöktörzsű növény, mereven felálló, többnyire csoportosan növő, 40-160 cm magas szárakkal. Levelei egyszerűen vagy majdnem kétszeresen szárnyasan szeldeltek, a szárnyak hosszúkásak vagy keskeny-lándzsásak, bevagdalt fűrészesek, gyengén szőrösek vagy kopaszak.

parlagfuvel osszetevesztheto 05
Gilisztaűző varádics

Forrás: NÉBIH

A témához kapcsolódik:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR