Sokféleképpen felhasználhatjuk a méltatlan módon gyomnövénynek elkönyvelt pitypangot. Most éppen trágyalevet készítünk belőle.
A pitypang, más néven gyermekláncfű vagy kutyatej igen gazdag az oly sok növény számára nélkülözhetetlen káliumban. A földbe mélyen behatoló, hosszú karógyökerével értékes ásványi anyagokat és egyéb tápanyagokat vesz fel a talajból. Ha tehát a kertből vagy a ház elől kigyomlált pitypangot egyszerűen kidobjuk, tudjunk róla, hogy egy olcsó, ugyanakkor magas tápanyagtartalmú trágyának valót pazaroltunk el.
A pitypang mint kerti trágya
A pitypang valójában hihetetlenül hasznos növény. Rögtön kora tavasszal elfogyasztjuk a fiatal, zsenge hajtásait, később pedig a nagyobb leveleit megszárítva teát készíthetünk belőle. A még ki nem nyílt virágbimbók szintén ehetők, míg a már kinyílt virágokból zselét vagy teát készíthetünk. Még a növény fehér, tejszerű nedve is hasznos: régen a népi gyógyászat külsőleg szemölcsirtásra használta.
De ha esetleg nem a kedvünkre való, hogy a pitypangot kóstolgassuk, még mindig van mire felhasználnunk: például készíthetünk a kigyomlált növényből értékes trágyalevet.
Hogyan készül a pitypangból trágyalé?
A különböző gyomnövények felhasználásával történő trágyakészítés az újrahasznosítás egyik lehető legszebb példája. Az eljárás kevés hozzávalót igényel, mindössze egy kis időt kell szakítanunk az elkészítésére. A pitypangon kívül természetesen más gyomnövényekből is készülhet trágyalé, köztük az alábbiakból:
- fekete nadálytő
- mezei zsurló
- csalán
Duplán nyereséges vállalkozás tehát a pitypang kigyomlálása. Egyrészt eltávolítjuk a kert olyan részeiből, ahol nem szívesen látjuk, másrészt tápanyagokban gazdag trágyalevet készíthetünk belőle a zöldségeink és virágaink táplálására.
Kétféleképpen is elkészíthető a trágyalé; a két eljárás között nincs jelentős különbség. Az első elkészítési mód esetén készítsünk elő egy nagy, fedéllel ellátott vödröt. Dobjuk a vödörbe a kertből kihúzgált gyomokat gyökerestől, mindenestől. Öntsük fel vízzel. Kb. 4 liter vizet adjunk 1 kg gyomnövényhez. Fedjük le a vödröt és hagyjuk állni 2-4 hétig.
Úgy hetente kavargassuk meg. Ez a trágyalé készítésének az a része, amely némi kellemetlenséggel járhat. Nem véletlenül van ugyanis szükség a fedélre; az érő trágyalé távolról sem mondható rózsaillatúnak. A lefedett vödörben zajló folyamat a fermentáció, azaz erjedés, az ezt kísérő szaghatás pedig azt jelzi, hogy jó úton haladunk. A 2-4 hét elteltével a folyadékot ritka szövésű vásznon vagy nejlonharisnyán keresztül szűrjük le. A szilárd részeket dobjuk ki, a leszűrt trágyalevet pedig használjuk fel.
Abban az esetben, ha a leszűrést el szeretnénk kerülni, a második módszer lényege, hogy a gyomnövényeket egy vízáteresztő zsákba helyezve merítjük a vödör vízbe. Hasonlóképpen ahhoz, ahogy filteres teát is készítünk. Ez esetben is 2-4 hétig hagyjuk érni a trágyalevet.
Hogy a kész trágyalé még erősebb legyen, a pitypanghoz adhatunk más gyomnövényeket is, továbbá fűnyesedéket, elkorhadt növényi részeket, illetve érett szerves trágyát.
A pitypangos trágyalé felhasználása
A pitypangos trágyalevet vízzel hígítva használhatjuk fel: 10 rész vízhez 1 rész trágyalevet keverjünk. Ezután nincs más dolgunk, mint a növényeink töve köré szétlocsolni a kertben, de levéltrágyaként a növényeink leveleire is permetezhetünk belőle. Kivételt képeznek a betakarítás előtt álló zöldségfélék: ezek lombjára ne permetezzünk a trágyaléből.
Korábban írtunk róla:
- Nyirokkeringést javító növények a kertből
- Pitypang a kertben: jó és rossz egyszerre
- Pitypangot ettünk, jó lett a kedvünk