Így készül a szép sziklakert, lépésről lépésre

Így készül a szép sziklakert, lépésről lépésre

Bármely kertben kialakítható.

A sziklakert a kertünk különleges foltját jelentheti – a hagyományos ágyásoktól eltérően a növényeket itt kövek, kavicsok között találjuk. Karakteres terület, a hegyvidéki kopár tájakat utánozva, alpesi hangulatot áraszt, vagy éppen a félsivatagokat idézi fel kaktuszokkal, pozsgásokkal beültetve. A legtöbb sziklakerti növény a hegyvidéki területekről származik – bírják a tápanyagban szegény, vékony, kopár talajt, kevés törődéssel is beérik, elviselik a szélsőséges időjárási körülményeket is. Csak kevés kiegészítő trágyázást, metszést igényelnek, és olyan sűrűn benövik a területet, hogy egy idő után a gyomok sem tudnak megjelenni.

sziklakert lepesrol lepesre 02

Először a tervezés

A sziklakert nem igényel hatalmas területet, és szinte minden kertben megtalálja az igényeinek megfelelő helyet. A mérete tőlünk függ: készíthetünk mini-változatot, ahol csak egy dézsa van tele kövekkel, nagyobbacskát a kert sarkában, vagy az előkertben, de egy hosszabb lejtős területet, domboldalt is beépíthetünk ily módon.

Gondolkodhatunk szigorú, geometriai alakzatokban, de íves formában is, vagy szabálytalan „pacaszerű” elrendezésben. A növények nagy választéka lehetővé teszi, hogy egész évben színes, könnyen gondozható kertecskénk legyen. A sziklakert kialakításakor fel kell mérnünk a terep időjárási és fényviszonyait, hogy megfelelően választhassunk az árnyékszerető és fénykedvelő növények közül.

A sziklakert építéséhez lejtős területet vagy lapos töltést is választhatunk. A természetes lejtő segít elvezetni a felesleges vizet. A déli-dél-nyugati tájolás ideálisnak mondható, de megfelelő növényválasztással az árnyékosabb területen is létrehozhatunk sziklakertet.

sziklakert lepesrol lepesre 03

Kövek és kavicsok

A nagy kövek, magas fűfélék és törpefák némi vándorló árnyékot hoznak létre, a kövek a nap hőjét is tárolják, és szinte „padlófűtésként” viselkednek.

Tervezéskor figyeljünk arra, hogy milyen követ kívánunk a dekorációhoz használni és milyet a borításhoz, mivel nem minden növény érzi magát jól mindegyik felületen. Ha nagy mésztartalmú köveket választunk, a mészre érzékeny növények nem fognak megfelelően fejlődni, a szilikáttartalmú köveket viszont a savas talajt kedvelő növények fogják értékelni.

A különböző kövek, így például a dolomit, a homokkő, a pala, a mészkő, a gránit, legyenek időjárásállóak! Különleges ötletekhez színes díszítőkavicsokat is használhatunk, pl. vörös, sárga, narancs színben – egyedi színhatást érhetünk el velük. Ajánlatos előzetesen meghatározni a szín-koncepciót, a tarka összevisszaság nem mutat jól.

sziklakert lepesrol lepesre 04
Leonora (Ellie) Enking

Elő az ásóval!

Első lépésként jelöljük ki a sziklakert területét, és ássuk fel kb. 30 cm mélyen a talajt! A gyomokat gondosan távolítsuk el, hogy a lassan növekvő sziklakerti növények is megfelelően tudjanak majd fejlődni.

A sziklakerti növények túlnyomó többsége kopár, jó vízáteresztő talajt kedvel. Fontos, hogy jó vízelvezetést biztosítsunk, pangó víz ne alakulhasson ki.

Ezután töltsük fel a gödör helyét sovány, köves, kavicsos földdel, törmelékkel, dombokat és völgyeket formázva. Ily módon hozunk létre természetes hatású, hegyvidéki tájat a kertünkben. Ezt követően ajánlatos egy réteg takarót, geofóliát elhelyezni a gyomok ellen. Végül zárjuk le egy réteg kopár, köves termőfölddel a területet. Amennyiben a talajunk tápanyagban gazdag, agyagos, vályogos, keverjük homokkal a felső réteget.

Amikor ezzel megvagyunk, helyezzük el tetszés szerint a kisebb-nagyobb sziklákat, köveket.

sziklakert lepesrol lepesre 05
Leonora (Ellie) Enking

Jöhetnek a növények!

Amikor az alapokat kialakítottuk, ültessük el a növényeket. Tartsunk köztük megfelelő távolságot, ugyanis a legtöbbjük kiválóan terjed, hamarosan szőnyegszerűen fedi a területet. Végül szórjunk egy réteg kavicsot a tövekre. Így az esővíz, az elolvadt hó könnyen elszivárog, és a gyomok sem tudnak kifejlődni.

Amennyiben a sziklakertünket lejtős területre helyezzük, lépcsőket kell kialakítani, hogy a felszín meg ne csússzon. Ehhez használhatunk jól rögzített nagy köveket, sziklatömböket, kavicsokat.

A nagy vízáteresztő képességű talaj nagyon gyorsan kiszáradhat, különösen a napos területeken. Bár a napsütést kedvelő sziklakerti növények általában jó vízgazdálkodással rendelkeznek, képesek vizet raktározni, szélsőséges, kánikulai időjárás esetén szükség lehet az időnkénti öntözésükre.

Télen, természetes élőhelyükön, a hegyvidékeken természetesen hó borítja a növényeket. Így az átlagosan télálló sziklakerti növények gond nélkül túljutnak a hideg évszakon. Amennyiben viszont nincs hó, csak kemény fagyok járnak, szükség lehet a növények befedésére, lombbal vagy takaróval.

sziklakert lepesrol lepesre 07

Egész évben díszít

Klasszikus sziklakerti növények a párnás évelők. Gyorsan elterjednek, beborítják a talajt, a falakat, az ágyásokat tömötten álló leveleikkel és rengeteg apró virágjukkal.

Ide tartozik a kerti pázsitviola, a ternye, az árlevelű lángvirág, a fehéren virító örökzöld tatárvirág, a sárgavirágú délszaki kutyatej. Kora tavasszal virágoznak, már áprilisban viríthatnak. A kis hagymások is szépen mutatnak, így például a fürtös gyöngyike, a törpe vadnárciszok pl. a Tazetta nárcisz, a vadtulipánok, pl. a Kauffmann-tulipán hibridek.

A legtöbb sziklakerti növény korán tavasszal virágzik, már áprilisban színt hoz a kertbe. Annak érdekében, hogy nyáron se maradjon virág nélkül a kertecskénk, tervezzünk néhány nyáron virító növényt is az elrendezésbe! Gyönyörű, díszítő fajok pl. a rózsaszínbe boruló léggömbhagyma vagy az aranysárga hagyma. Okkersárga-piros színekkel bűvöl el az Acaena, és a napraforgó. A nagyon száraz, forró helyekhez való alkalmazkodás miatt a növények közül több finom szőrökkel rendelkezik, ami az ezüsttől a lilásig, különböző árnyalatot adhat a leveleknek. A liláskék nyugati kökörcsin, a sárga virágú tavaszi hérics, a rózsaszínen virító parlagi macskatalp, a sárgán díszlő palástfű virágzás után sem veszti el vonzerejét.

sziklakert lepesrol lepesre 06
Leonora (Ellie) Enking

A napsütötte helyeken feltétlenül találjunk helyet az illatos fűszernövényeknek, amilyen pl. a kakukkfű. Egész évben gyönyörűen mutatnak a fűfélék, vagy ahhoz hasonló, vékony levelű növények, például a sás, a kék csenkesz. Ajánlhatóak az örökzöldek, így pl. a törpefenyő, vagy a lombhullató kerti madárbirs, amely ősszel és télen gyönyörű korallpiros bogyójával is díszít.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR