Az ünnepek alatti nagy lakomák, közös étkezések után jólesnek a könnyedebb fogások.
A januári időszakban nem csak a spórolás kerülhet előtérbe, de a tudatosság és az egészséges táplálkozás is. Válasszunk vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, mégis tápláló fogásokat. A téli zöldségekkel teli leves könnyű ebédnek, vacsorának is kiváló!
Hozzávalók
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 szem krumpli
- 1 karalábé
- ¼ káposztahasáb
- 1 l víz vagy zöldségleves alaplé
- só, bors, pirospaprika
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- semleges ízű növényi olaj a sütéshez
- szerecsendió
- ½ citrom leve
- ½ csokor petrezselyem
- barna kenyér a tálaláshoz
Elkészítés
1. A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd aprítsuk. 2 krumplit és a karalábét hámozzuk és kockázzuk fel, a káposztát vágjuk csíkokra.
2. A zöldségeket 1 liter sós vízben kb. 30 perc alatt főzzük puhára.
3. A vajat egy nagy serpenyőben olvasszuk meg, a lisztet keverjük el benne és addig pirítsuk, amíg aranybarna nem lesz. Öntsük hozzá a levet a zöldségekkel és hagyjuk főni további 5-10 percig.
4. A harmadik burgonyát is hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra. Forró növényi olajban süssük aranybarnára. Vegyük ki és csöpögtessük le konyhai papírtörlőn.
5. A levest fűszerezzük szerecsendióval, citromlével, sóval, borssal.
6. Aprítsuk fel a petrezselymet, majd szórjuk meg vele a levest és tálaljuk a sült krumplival, valamint a barna kenyérrel.