Téli egészség a kertből.
A póréhagyma egy nagyon értékes zöldség, amely e hideg, téli hónapokban vitaminnal és ásványi anyaggal lát el bennünket. Fogyaszthatjuk nyersen, párolva, de készülhet belőle leves is, például krumplival gazdagítva.
Mutatunk egy melengető receptet!
Hozzávalók
- 3 szál póréhagyma
- 2 evőkanál vaj
- 200 g lisztes krumpli
- só, bors
- 2 krémsajt
- 50 g félkemény sajt (pl. ementáli, gouda)
- 1/2 citrom leve
- 2 csipet reszelt szerecsendió
Elkészítés
A póréhagymát tisztítsuk meg és vágjuk karikákra, a zöld részével együtt. Tegyünk félre belőle 1 csészényit a tálaláshoz. Hámozzuk meg és kockázzuk fel a krumplit.
Dinszteljük meg a pórét vajban és mielőtt megbarnulna, öntsük fel vízzel. Adjuk hozzá a burgonyát, sózzuk, borsozzuk és kb. 20 percig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul.
Adjuk a krémsajtot a leveshez és pürésítsük finomra. A többi sajtot reszeljük bele és keverjük el. Ezt követően már ne forraljuk a levest! A citromlevet és a szerecsendiót tegyük bele és az egészet keverjük el jól, hogy a sajt megolvadjon. Forrón, friss pórékarikákkal vagy petrezselyemzölddel tálaljuk, gazdagíthatjuk sült sonkacsíkokkal is.