Melengető és vitamindús: fűszeres póréhagymaleves, sajttal és burgonyával

Melengető és vitamindús: fűszeres póréhagymaleves, sajttal és burgonyával

Téli egészség a kertből.

A póréhagyma egy nagyon értékes zöldség, amely e hideg, téli hónapokban vitaminnal és ásványi anyaggal lát el bennünket. Fogyaszthatjuk nyersen, párolva, de készülhet belőle leves is, például krumplival gazdagítva.

fuszeres porehagymaleves 03

Mutatunk egy melengető receptet!

Hozzávalók

  • 3 szál póréhagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 200 g lisztes krumpli
  • só, bors
  • 2 krémsajt
  • 50 g félkemény sajt (pl. ementáli, gouda)
  • 1/2 citrom leve
  • 2 csipet reszelt szerecsendió

fuszeres porehagymaleves 02

Elkészítés

A póréhagymát tisztítsuk meg és vágjuk karikákra, a zöld részével együtt. Tegyünk félre belőle 1 csészényit a tálaláshoz. Hámozzuk meg és kockázzuk fel a krumplit.

Dinszteljük meg a pórét vajban és mielőtt megbarnulna, öntsük fel vízzel. Adjuk hozzá a burgonyát, sózzuk, borsozzuk és kb. 20 percig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul.

Adjuk a krémsajtot a leveshez és pürésítsük finomra. A többi sajtot reszeljük bele és keverjük el. Ezt követően már ne forraljuk a levest! A citromlevet és a szerecsendiót tegyük bele és az egészet keverjük el jól, hogy a sajt megolvadjon. Forrón, friss pórékarikákkal vagy petrezselyemzölddel tálaljuk, gazdagíthatjuk sült sonkacsíkokkal is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR