Barnító napsugarak.
A karfiolnak megvastagodott, húsos virágait fogyasztjuk zöldségként. A túlzott napsütés a szép, fehér virágokat hajlamos nemkívánatos sárgára vagy barnára színezni. Ennek elkerülésére egyszerűen hajlítsuk a külső leveleket középre, hogy borítsák a karfiolfejet (akár össze is kötözhetjük a leveleket). Így marad védve a zöldség a naptól és az időjárástól, és így tudja megőrizni szép fehér színét.
Különösen a forró, száraz napokon figyeljünk, főként a növekedési időszak alatt a jó vízellátásra, így a fej nem fog fásodni. Rendkívül fontos, hogy ne hagyjuk a talajt kiszáradni, ugyanis kicsik lesznek a fejek.
Amennyiben a karfiol bőségesen fejleszti a leveleket, de nem akar virágot hozni, ez tápanyaghiányra utaló jel. A legjobb, ha komposzttal trágyázzuk.
A főzés során a karfiolrózsák gyakran szürkésre vagy barnásra színeződnek. Ezt megakadályozhatjuk, ha a főzővízbe néhány csepp citromlevet vagy ecetet teszünk.