A hosszan virágzó pompás kutyatej gondozása

A hosszan virágzó pompás kutyatej gondozása

Sok szempontból ideális szobanövény.

Thaiföldön az a mondás járja, hogy a pompás kutyatejen (Euphorbia milii)  lévő virágok száma alapján megjósolható, mekkora szerencséje lesz a növény tulajdonosának. Az elmúlt 20 évben a nemesítők kitartó munkával olyan hibrideket hoztak létre, amelyek egyre színesebb, nagyobb és több virágot hoznak; így a szerencse biztosan nem marad el. Az sem hátrány, hogy amennyiben a környezeti feltételek adottak, a növény gyakorlatilag egész éven át kitartóan virágzik.

pompas kutyatej gondozasa 03

A pompás kutyatej környezeti igényei

Aki kifejezetten olyan növényt keres, amely jól viseli egy átlagos lakás klímáját, annak a pompás kutyatej biztosan nem fog csalódást okozni. Az eredetileg Madagaszkár szigetéről származó növény gondozása nem okozhat különösebb fejtörést, mivel jól alkalmazkodik a szobahőmérséklethez és általában a belterek szárazabb levegőjéhez. Azt is zokszó nélkül megbocsátja, ha időnként kimarad egy-egy locsolás, illetve hosszabb időn keresztül elmarad a tápoldatozás.

A szobanövényként tartott pompás kutyatej gondozása kapcsán elsődleges szempont, hogy a cserepét a lehető legjobb helyre állítsuk. Azaz a lakás legnaposabb ablakpárkányára, ahol naponta legalább 3-4 órányi zavartalan napsütésben fürödhet a növény.

A 18-24 °C fok között hőmérséklet az ideális számára. A téli hónapokban az ennél alacsonyabb hőmérsékletet is jól bírja, feltéve, hogy az nem csökken 10 °C alá. Nyáron az akár 30-32 °C-os meleg sem tesz kárt benne.

pompas kutyatej gondozasa 02

A pompás kutyatej gondozása

Tavasztól késő őszig a pompás kutyatej rendszeres öntözést igényel. Akkor locsoljuk meg a növényt, amikor a földjének a felső 2-3 cm-es rétege már száraznak tűnik. Öntözés után ne felejtsük el a cserépalátétből kiönteni a vízelvezető nyíláson át távozott felesleges vizet. Ezzel megelőzhetjük, hogy a növény gyökere pangó vízben álljon. Télen ritkábban öntözzük, csak akkor, ha a talaja 5-6 cm mélyen már teljesen kiszáradt.

A tavaszi, nyári és őszi hónapokban a növényt havonta egyszer tápoldatozzuk.

pompas kutyatej gondozasa 05

Kétévente, tél végén vagy kora tavasszal célszerű a növényt új ültetőkeverékbe átültetnünk. Fontos, hogy az ültetőkeverék jó vízelvezető képességű legyen. A kaktuszok, illetve pozsgás növények ültetéséhez árusított földkeverék a legideálisabb erre a célra. A cserép kiválasztásánál vegyük figyelembe, mekkora a növény gyökere. Átültetéskor óvatosan távolítsuk el a gyökérzetről a régi földet, hogy a gyökérszálakban ne tegyünk kárt. Ahogy az ültetőkeverék öregszik, úgy veszít a vízelvezető képességéből, ami nem ritkán gyökérrothadáshoz, illetve egyéb problémákhoz vezethet.

A pompás kutyatejjel bánjunk óvatosan, a vele való foglalatosság során viseljünk védőkesztyűt. A növény lenyelve mérgező, tüskéi szúrósak, fehér, tejszerű nedve pedig bőrirritációt okozhat. A pompás kutyatej a kisállatokra nézve is mérgező, ezért gondoskodjunk róla, hogy kutyánk, macskánk semmiképp ne férhessen hozzá.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR