Így segítsd a balkonnövényeket a kánikulában

Így segítsd a balkonnövényeket a kánikulában

Tippek a forró nyári napokra.

Akinek nincs kertje, annak a balkon jelenti a zöld oázist, a nyugalom szigetét. A nagy nyári melegben fokozott figyelmet kíván ez a falatnyi terület, főként, ha nagyon száraz, forró, napsütéses napokat élünk. Egy kis erkély, balkon felüdülést nyújthat az egész napos rohanás után. Itt kávézhatunk, reggelizhetünk, vacsorázhatunk, emellett kertészkedési hajlamunkat is kiélhetjük, növények nevelgetésével. Sajnos a kereteink behatároltak, nem helyezgethetjük ide-oda a növényeinket, és bizony nyáron a melegnek, napsütésnek is sokkal kitettebbek ezek a virágok. 30°C felett különösen fontos, hogy megelőzzük a kedvenceink pusztulását, megégését.

balkonnovenyek kanikula 02

Ápolási tippek erős napsütéses időszakokra:

1. A déli fekvésű balkonokon, erkélyeken lehetőség szerint csak napimádó növényeket neveljünk (pl. levendula, zsálya).

2. A növényeinket célszerű az esti órákban öntözni. Ha szükséges, akkor a kora reggeli órákban is locsoljunk! Az viszont nagyon fontos, hogy kerüljük a pangó vizet. Talán mondani se kell, hogy erős napsütésben semmiképpen se locsoljunk, hiszen a növényeink megéghetnek.

3. A terrakotta cserepekből gyorsabban elpárolog az öntözővíz, ennek orvoslására nedves kendőkkel, takarókkal tudjuk befedni, körbetekerni a cserepeket.

balkonnovenyek kanikula 03

4. Extrém erős napnál, kánikulai forróságnál próbáljuk meg legalább a legmelegebb órákban egy árnyékoló vagy napernyő alá helyezni a növényeinket.

5. A nap és meleg hatására erősen károsodott növényeket vegyük ki a balkonládából, lehetőség szerint vágjuk vissza, majd hagyjuk, hogy árnyékos helyen újra megerősödjenek és hajtásokat növesszenek.

balkonnovenyek kanikula 05

6. Már az ültetés során fokozottan ügyeljünk arra, hogy a talajhoz víztároló, vízmegtartó granulátumot is keverjünk. Ezek a kiegészítő lehetőségek segítenek megőrizni a legmelegebb napokon is a nedvességet.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR