Így segítsünk a mókusoknak túlélni a telet

Így segítsünk a mókusoknak túlélni a telet

Téli eleség.

Ezek a napok és hetek a mókusoknál a legfontosabb időszakot jelentik, legalábbis a gyűjtögetés szempontjából. Az utolsó fagymentes napokon muszáj a táplékékraktáraikat feltölteniük, télre betározni az élelemből. A mogyorót, diót, bükkmakkot, fenyőmagot, bogyós gyümölcsöket vagy a talajban ássák el, vagy a fák odvába, kéregrepedéseibe rejtik. Egyetlen mókus átlagosan 10 ezer mogyorót és magot zsákmányol az ősz folyamán.

mokusoknak segitsunk tulelni 02

Az állatok a téli hónapok alatt csak röviden hagyják el a levelekből és ágakból készült vackukat. Amikor vihar tombol vagy a hó szakad, kevés idő marad a hosszas élelemkeresésre, ilyenkor a közeli raktárakat dézsmálják és szaladnak is vissza aludni. Noha a mókusok nem tartanak klasszikus téli álmot, az energiájukkal jól kell gazdálkodniuk.

mokusoknak segitsunk tulelni 03

A kis vörös bundásoknak úgy segíthetünk a telet túlélni, hogy a kertünkben etetőt állítunk fel számukra. Ha több mókus is a vendégünk, akkor keményen harcolhatnak a táplálékért. Nagyszerű megoldás, ha ilyenkor egyszerre több etetőt is ki tudunk helyezni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?