Ilyen az optimális téli madáretetés a kertünkben

Ilyen az optimális téli madáretetés a kertünkben

Több etető, kevesebb stressz.

Amikor lehullanak a kerti fákról és bokrokról a levelek, lehetőségünk nyílik a szárnyas vendégek jobb megfigyelésére. Télen könnyű észrevenni, hogy mely madárkák érkeznek a kertünkbe eleséget keresve. A legjobb, ha madáretetőket helyezünk ki részükre, és ha ezekre a házból, az ablakból is rálátunk, akkor rendszeresen szemmel tarthatjuk a tollas barátainkat. A kerti madarak etetésénél fontos, hogy változatos legyen a táplálék, mert minden madárfaj mást igényel.

optimalis teli madaretetes 03

Az erős csőrrel rendelkező fajok szívesen fogyasztanak gabonát, magokat, vadmagvakat. Ide tartozik például az erdei pinty és a házi veréb. A lágy táplálékot fogyasztók, például a kék cinege vagy a vörösbegy vékony, hegyes csőre a rovarok vadászására alkalmas. A bogyófogyasztó fajoknak, például a fekete rigónak vagy az énekes rigónak hosszú, vékony, erős csőre van, amely a vadontermő gyümölcsök szedegetésére alkalmas. A felkínált takarmány mindig legyen a madárfajnak, csőrnek megfelelő, máskülönben az állatok nem fognak hozzányúlni!

optimalis teli madaretetes 02

Érdemes télen több madáretetőt is elhelyezni a kertben. Így kevesebb stressz éri a madarakat, hiszen tudják, hogy nagyobb eséllyel találnak táplálékot, és nem kell egyetlen etetőnél harcolniuk az eleségért. Tegyünk ki különböző receptek szerint készült takarmánykeverékeket, hogy minden madár megtalálja a számára legmegfelelőbbet.

optimalis teli madaretetes 06

Legyen köztük olyan, amely a magevőknek, a bogyóevőknek, illetve a lágyabb táplálékot fogyasztóknak való. A bogyók, magok, napraforgómag mellett tartalmazzanak zabkorpát, zsíros zablisztet is. A fixen elhelyezett etetők mellett ajánlatos kilógatni mobil maggolyókat is itt-ott. Lényeges, hogy ezeket olyan helyre akasszuk, hogy ragadozók, macskák ne érjék el a madarakat, miközben táplálkoznak.

optimalis teli madaretetes 05

optimalis teli madaretetes 04

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR