A kismókusok télen születnek – élelemmel segíthetjük a felnevelésüket

A kismókusok télen születnek – élelemmel segíthetjük a felnevelésüket

Etetés a kertben.

Miközben odakint télies az idő, a fák tetején már új élet készülődik: átlagosan 2-5 pici mókus születik egy alomból. A mókusok általában januárban párosodnak, a kicsinyek pedig február elején jönnek világra. A klímaváltozásnak köszönhetően viszont az állatoknak sokszor az enyhe időjárás miatt már decemberben „tavasz-érzésük” van, párosodnak és hamar jönnek az utódok is. Az anyaállat táplálékigénye is jelentősen megnő ebben az időszakban.

kismokusok telen szuletnek 02

A mókusbabák meztelenül, süketen és vakon születnek. Születéskor nem több a súlyuk, mint 8 g, ami nagyon pirinyó – elegendő, ha egy 100 g-os vajra gondolunk. A fán lévő fészekben először csak 4 hetes korukra nőnek akkorára a tápláló anyatejnek köszönhetően, hogy a fülecskéjük-szemecskéjük elég nagy lesz ahhoz, hogy kinyissák azokat. Újabb 4 hét telik el, amíg egyre önállóbbá válnak. Mivel azonban a szociális viselkedést is meg kell tanulniuk, ezt újabb 4 hét családi időszak követi, majd ezt követően, kb. 12 hetesen bocsájtják szabadon a szülők a fiatalokat.

kismokusok telen szuletnek 03

A mókusok számára nagy kihívás, hogy a teljes almot ellássák élelemmel a táplálékforrásban szegényebb időkben is – amely egészen a tél végéig tarthat. Noha ősszel, amikor érik a makk, a sokféle mag és a dió, a szorgalmas vörösbundás állatok kb. napi 100 g élelmiszert raktároznak el, a tél folyamán nem találnak meg minden elrejtett kincset. Különösen a kertekben és a parkokban fordul elő, hogy a rendrakást és takarítást végző lakók, munkások tevékenységének hála, számos olyan tereptárgy tűnik el, amely a mókusok tájékozódását segítette – így nem csoda, hogy nem tudják, hol halmozták fel a készleteket.

kismokusok telen szuletnek 04

Ahogyan a kertünk madarait vagy a süniket, úgy a mókusokat is etethetjük a tél folyamán. A kiegyensúlyozott, a fajnak megfelelő összetételű takarmány a következőket tartalmazza: hámozott napraforgómag, mogyoró héjában, kukoricamag, földimogyoró, szentjánoskenyér, mazsola, szárított alma- és sárgarépadarabok, bükkmakk és banánchips.

Az egyféle eleség könnyen egyoldalú táplálkozáshoz vezet, ezért fontos, hogy ha etetjük a mókusokat, azt tápanyagban gazdag, változatos élelemmel tegyük. A nekik való takarmányokból energiát nyernek, és meg tudnak birkózni a kicsinyek felnevelésével a nehéz hideg téli napokon is. Nem beszélve arról, hogy nekünk is nagy öröm megfigyelni a tündéri, szorgalmas kis állatokat az etetők környékén.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR