Így szabaduljunk meg a kellemetlen kerti vendégtől, a lótücsöktől

Így szabaduljunk meg a kellemetlen kerti vendégtől, a lótücsöktől

Járatok a földben.

A lótücsök 3-5 centiméter hosszú, barna, zömök testű rovar, amelynek hengeres testét finom szőrök borítják. Az állat elülső lábpárja széles ásólábakká alakult, ezekkel ás járatokat a nedves talajba, ahol apró rovarokkal, gilisztákkal és növényi részekkel táplálkozik. Fő kártétele, hogy elvágja a növények gyökerét, így azok látszólag ok nélkül elpusztulnak.

lotucsok kellemetlen vendeg 03

A lótetű vagy lótücsök az ideje legnagyobb részét a föld alatt tölti, ezért nehéz észrevenni és összefüggésbe hozni a növényeink pusztulásával. Ahhoz, hogy hatékonyan felvegyük ellene a harcot, meg kell találnunk a járatait, és azokat az állattal együtt el kell pusztítanunk.

lotucsok kellemetlen vendeg 02

A lótücsök a talajból csak a párzási időszakban, május-június táján mászik elő. Ilyenkor sötétedéskor, éjszaka surranva repülnek. Csapdák elhelyezése ilyenkor eredményre vezethet. Ebből a célból az ágyásban vagy a gyepben, ahol kártételt tapasztalunk, egy sima falú, legalább 10 cm mély üveget vagy konzervdobozt ássunk be a földbe. Helyezzünk az üvegre egy hosszú, vékony falécet, egyenesen a tartály nyílásának közepébe. Ez egyfajta korlátként szolgál, amely mentén az éjjel aktív lótücskök, amelyek a felszínen mozognak, beleesnek. Az elkapott állatokat aztán reggel begyűjthetjük, majd szabadon engedhetjük őket egy távoli réten.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR