5 lépés a saját gyömbér szüreteléséig

5 lépés a saját gyömbér szüreteléséig

Gumók a földben.

A gyömbér karakteres, csípős íze nem csak az ételeinket fűszerezheti, de az immunrendszert erősítő, finom tea is készülhet belőle. Miért ne szüretelhetnénk a saját termésünket?

A gyömbér neveléséhez még kert sem kell, mert szobanövényként a lakásban tartható. A trópusokról származó növény neveléséhez a legideálisabb február-március tájékán nekikezdeni.

sajat gyomber ot lepes 02

Haladjunk lépésről lépésre:

1. Olyan gyömbérgumókat válasszunk, amelyek legalább egy szemmel, azaz rüggyel rendelkeznek. Vágjuk a gumót steril késsel kb. 5 cm-es darabokra (minden darabon legyen egy rügy), és tegyük több órára langyos vízbe (a legjobb egy éjszakán át hagyni).

2. Egy nagy virágcserepet (kb. 30 cm magas) töltsünk meg kétharmadáig tápanyagban gazdag földdel és tegyük bele a gyömbérdarabokat. Fedjük be őket kb. 2 cm vastagon földdel, és gyengéden nyomjuk a talajba.

3. Nedvesítsük meg a talajt kézmeleg vízzel, a virágcserepet pedig fedjük le perforált műanyag zacskóval, hogy biztosítsuk a magas páratartalmat. Állítsuk világos, meleg helyre (min. 20 °C).

4. Az elkövetkező napokban-hetekben a földet naponta permetezzük vízzel, a fedelet pedig távolítsuk el rendszeresen a szellőztetés során. Ügyeljünk arra, hogy a föld ne legyen penészes. Néhány hét után megjelennek az első hajtások.

5. Amint a növény kihajt, megszabadulhatunk a műanyag fedéltől, becserepezhetjük a gyömbért és napos helyre állíthatjuk a növényeinket. Lassan szoktassuk hozzá őket a napfényhez! Nyáron a balkonra is kitehetjük őket, félárnyékos helyre. A földjüket mindig tartsuk nedvesen, mészben szegény vízzel öntözzünk, a legjobb az esővíz.

sajat gyomber ot lepes 03

Kb. 8 hónap elteltével nem csak a talaj feletti részen növekszik a gyömbérünk, hanem a földben is megfelelő gumót fejlesztett. A szüretelést októberben kezdhetjük meg, ekkor a levelek sárgássá válnak és a növény a földbe kezd húzódni. Betakaríthatjuk az egész gumót, vagy csak egy részét is – utóbbi esetben a többit visszatesszük a talajba és a következő évben tovább növekedhet. Amennyiben a gumókat csak a következő szezon kezdetén, azaz tavasszal takarítjuk be, intenzívebb aromára számíthatunk!

Amint a gyömbér visszahúzódott, megkezdődik a nyugalmi időszaka. Ilyenkor nem kell öntöznünk, teleltessük át hűvös (max. 10 °C), sötét helyen.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR