Így szaporítsuk dugványokkal a kerti hortenziát

Így szaporítsuk dugványokkal a kerti hortenziát

Jövőre már kiültethető a kis növény.

Már következő tavasszal kiültethetjük a kertbe a kis hortenziákat, ha nyáron dugványokat szedünk a bokorról. A házi szaporítással megsokszorozhatjuk a növényünket.

Ehhez először éles késsel vágjunk kb. 5-8 cm hosszú, nem fásodott hajtásokat. A műveletre júniusban kerüljön sor, bimbó nélküli hajtásokat válasszunk és egy levélcsomó alatt vágjuk le őket. A dugványon két levélpárnak kell maradnia, a többit le kell szednünk. Amennyiben a megmaradt levelek túl nagyok, felükre kurtíthatjuk őket, így csökkentve a levélfelületet, ezáltal a párolgást. Egyszerűen, óvatosan szakítsuk le a levél felét, így elegendő vizet kapnak majd a dugványok és nem száradnak ki.

hortenziat dugvanyokkal 02

Az előkészített dugványok vágási felületét rövid ideig állítsuk gyökereztetőporba, majd néhány cm mélyen dugjuk le egy palántázófölddel teli tálcába. A földet jól be kell nedvesítenünk, a tálcát pedig le kell fednünk, például átlátszó fóliával.

Ahhoz, hogy a dugványok jól begyökeresedjenek, árnyékos helyre kell tennünk őket a teraszon vagy a kertben. Általában 2 hét múlva már meg is jelennek az első kis gyökerek. Naponta egyszer szellőztetnünk kell a növénykéket, felemelve a fóliát, hogy a túl magas páratartalom miatt ne penészedjenek, rohadjanak. A közeget állandóan nedvesen, de nem túl nedvesen kell tartanunk.

Amikor a dugványok már jól begyökeresedtek, 10 cm átmérőjű edényekbe elültethetjük őket. Nincs szükségük a továbbiakban fedésre, de a cserepeket mindenképpen árnyékos helyre tegyük. Az első télen fagymentes helyen legyenek, a következő tavasszal pedig már a kertben is elültethetjük a kis hortenziákat.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR