Így teleltesd át a konténeres gyümölcsfát

Így teleltesd át a konténeres gyümölcsfát

Ha a dézsába ültetett fácskát, cserjét a hidegben hagyjuk, valószínűleg megfagy télen. Ha bevisszük, akkor senyved és talán nem húzza ki tavaszig. Megmutatjuk az arany középutat és a növény felkészítésének módját. 

Egyre többen tartunk a kertben, teraszon, balkonon konténeres gyümölcsfát, így egyre többen fedezzük fel ennek kényelmét és előnyeit. Manapság olyan fácskák is beszerezhetők, amelyek törpe, miniatűr méretű gyümölcsöket hoznak, ezzel megkönnyítve a konténerben való termesztést.

Így az apró kerttel vagy akár csak erkéllyel rendelkező hobbikertészek is élvezhetik a gyümölcstermesztés szépségeit, mint bárki más, aki kertészkedés szempontjából nincs helyszűkében. Ráadásul az újfajta könnyű, időtálló konténereknek köszönhetően a termetesebb fákat is egyszerűbb mozgatni.

Miközben a füge, citrom, alma, áfonya és az egyéb gyümölcsök konténeres növényként való tartása könnyebb, mint korábban bármikor, kontinentális éghajlati viszonyainkból adódóan az érzékeny növényeket a hideg téli hónapokban védenünk kell. A fagyásveszély és a fagypont körüli alacsony hőmérséklet még a legszívósabb fákat is megviseli, esetenként a pusztulásukhoz is vezethet.

Áfonya

Következzen hát, hogyan tudjuk megóvni konténeres gyümölcsfáinkat a zord téli időszakban, hogy aztán az elkövetkező években élvezni tudjuk a fa - és a megóvása érdekében végzett munkánk - gyümölcsét.

Mi kell a gyümölcsfának?

A különböző gyümölcsfáknak különböző igényeik vannak és különbözőképpen tolerálják a hideget. A citrusféléket például nem szabad kitenni a fagypont alatti hőmérsékletnek, míg a mérsékelt éghajlati övben őshonos gyümölcsök, mint például az alma, képesek elviselni némi fagyot. Így ha olyan területen élünk, ahol enyhe téli klímával kell csak számolnunk, megpróbálkozhatunk azzal, hogy a konténert - minimális védelem mellett - télen is kinn hagyjuk a szabadban.

Csökkentsük az öntözés és a tápanyagutánpótlás mértékét

Ősszel, ahogy közeleg a tél, fokozatosan csökkentsük az öntözések gyakoriságát, és szüntessük be a tápoldatozást is, hogy a fát felkészítsük a hideg időjárásra és a rövidebb nappalokra.

A szabadban telelő gyümölcsfa megóvása

Az enyhe téli klímával rendelkező területeken a fát állítsuk egy védett helyre, lehetőleg az épület mellé úgy, hogy az északról és nyugatról fújó szelek ellen védve legyen. A fát tekerjük körbe zsákvászonnal, majd vegyük körbe konténerestől dróthálóval, és töltsük fel a hengeres vázat szénával, levelekkel vagy szalmával a további hőszigetelés biztosítása végett.

Mikor hozzuk be a fát?

A citrusféléket mindenképpen hozzuk be az első fagyok előtt, amikor az éjszakai hőmérséklet 5 °C alá csökken. A lombhullató gyümölcsök - mint például az alma, áfonya, füge - esetén várjuk meg, amíg kinn lehullajtják a leveleiket, majd ezt követően hozzuk be őket.

Füge

A gyümölcsfa benti teleltetése

A konténert helyezzük el egy fűtetlen helyiségben, például garázsban vagy pincében, ahol alacsony a hőmérséklet, de soha nem csökken fagypont alá. Így a gyökérzet és maga a fa sem válik a kinti rendkívüli hideg áldozatává. A legtöbb lombhullató gyümölcsfa túléli az akár -15 °C-os hideget is, de mindenképpen gondoskodnunk kell a fánk megóvásáról, ha a hőmérséklet -5 °C alá csökken. Tehát ha számolnunk kell azzal, hogy a gyümölcsfa teleltetésére szolgáló helyiségben a hőmérséklet -5 °C alá zuhan, tanácsos a fát a fentiekben leírtak szerint "becsomagolni", hogy megóvjuk a fagyástól.

A konténeres gyümölcsfa földje

Miután behoztuk, ügyeljünk arra, hogy a növény földje mindig csak egy kicsit legyen nedves. Ha a föld túl nedves, a növény gyökérzete rothadásnak indulhat. Ha pedig túl száraz, a gyökérzet a vízhiány miatt pusztul el.

A konténer kihelyezése a szabadba

A konténeres gyümölcsfát tavasszal, a fagyveszély elmúltával újra kihelyezhetjük a szabadba. Számos növény, mint például a füge, a belső óráját követve már benn, a tél végén elkezdhet új leveleket hozni. A növény földjét tartsuk enyhén nedvesen, a hőmérsékletet pedig alacsonyan, hogy ezzel is lassítsuk a levelek növekedését, amíg a fát ki nem tudjuk helyezni a kertbe. Miután kihelyeztük, néhány napra állítsuk félárnyékos helyre, hogy hozzá tudjon szokni a fényhez és a napsütéshez. A szoktatást követően átrakhatjuk a kert egy napos szegletébe.

Bővebben a citrom teleltetéséről itt írtunk >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR