Így teleltessük át a levendulát

Így teleltessük át a levendulát

A cserepeseket költöztessük.

A megfelelő fajválasztással és néhány óvintézkedéssel segíthetjük a levendulák áttelelését.

Amennyiben szeretnénk, hogy a levendulánk éveken keresztül a kertünkben virítson, a vásárlásnál oda kell figyelnünk a télállóságára. Néhány levendulafaj, különösen a füzéres levendula (Lavandula stoechas)  nem elég robusztus ahhoz, hogy a kemény téli fagyokat sértetlenül átvészelje. A levendula egyébként változatos virágszínekkel kapható: a klasszikus lila mellett fehér, kék és rózsaszín virágú fajták is léteznek.

levendulat igy teleltessuk at 02

A télálló levenduláknál biztosak lehetünk abban, hogy a téli mínuszokat is kibírják, és a következő évben ugyanolyan gazdagon virágoznak majd, mint előzőleg. A cserépben nevelt levendulák azonban némi téli védelmet igényelnek. Érdemes őket a nagy hidegben fűtetlen, világos, fagymentes helyiségbe vinni, pl. egy alagsorba, hűvös lépcsőházba, garázsba. Rendszerint azonban elegendő, ha a cserép alá polisztirol vagy fa alátétet teszünk szigetelésként.

Megfontolandó a fagyveszélyes helyeken a növény bugyolálása is gyapjúfóliával, védőhuzattal. A cserepes növényeknél különösen fontos, hogy időről-időre öntözzük meg őket, így a növények nem száradnak ki a tél folyamán.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR