Miként ápoljuk a mikulásvirágunkat, hogy ne csak pár napig örülhessünk neki?

Miként ápoljuk a mikulásvirágunkat, hogy ne csak pár napig örülhessünk neki?

Jó tanácsok vásárláshoz.

A mikulásvirág az ünnepi növények legismertebbike, a karácsony egyik szimbóluma. Sokan vesznek télen egy-két cseréppel, de nem kevesen bosszankodnak néhány nap elteltével, amikor hullajtani kezdi a növény a leveleit. Hogy ne járjunk így, ismerjük meg egy kicsit jobban a növény igényeit!

Már a vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy a mikulásvirág bokros, tömött, életerős legyen, zöld levelekkel és színes fellevelekkel rendelkezzen. Az összepöndörödött vagy sárguló levelek gyökérrothadásra vagy szomjazásra utalhatnak. Nem szabad, hogy a növény vízben ússzon, ez azt jelzi, hogy csak alig öntözték és a levelek lehullása idő előtt következett be.

mikulasvirag mikent apoljuk 02

Figyeljünk arra, hogy milyenek a virágok, amelyek szinte észrevehetetlenek a színes fellevelek közepén. A friss, egészséges növénynél a virágok túlnyomórészt bimbós állapotban vannak, a kinyíltak sárgás-piros színükről ismerhetőek fel.

A mikulásvirág robusztus növekedésű. Legjobban azt szereti, ha kézmeleg vízzel öntözzük. Csak akkor kell locsolnunk, amikor a földje kiszárad, de kerüljük a pangó vizet, azt egyáltalán nem viseli el. Ugyancsak nem jól tolerálja a hőmérséklet-ingadozást.

Leggyakrabban már a hazaszállításkor elkövetjük a legnagyobb hibát, a mikulásvirág ugyanis nem viseli el sem a hideget, sem a huzatot. A hazavezető úton fedjük, bugyoláljuk be és otthon is huzatmentes helyre állítsuk. Ne érje az ablaknál beáramló hideg levegő, védjük a kültéri hidegtől. Szellőztetéskor is vigyük egy védett helyre! A túl hidegre potyogó levelekkel válaszol.

mikulasvirag mikent apoljuk 03

A mikulásvirágot világos, meleg helyiségbe tegyük, ahol a hőmérséklet 15 és 22 °C között van. Az ideális egy olyan hely, ahol nem éri közvetlenül a fűtőtestből felszálló meleg levegő és tűző napsütés.

A mikulásvirág színeződése a mi klímánkon nem megy magától, ehhez ugyanis fontos a nappalok és éjszakák váltakozása, amit a kertészetekben megvilágítással-árnyékolással utánoznak. Ahhoz, hogy karácsonykor megint teljes pompájában díszítsen, szeptember végétől 6 héten át 12 órás takarást kell kapnia, vagy sötét helyiségbe kell állítani. Ez az egyszerű trükk serkenti a fellevelek színeződését és a kedvelt adventi növény növekedését.

A fellevelek színe is változatos lehet: a klasszikus piros mellett rózsaszín, pink, lazacszínű, sárga és krémfehér változatok is léteznek. Akadnak minifajták, sőt olyanok is, amelyek márványozott, foltos vagy hullámos levelekkel díszítenek.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR