Így ültessük át a fügefánkat lépésről lépésre

Így ültessük át a fügefánkat lépésről lépésre

Segíthet a metszés, hogy az átültetett növény az energiáját a gyökeresedésre fordítsa.

A füge egyike a legősibb kultúrnövényeknek, évezredek óta ismert Közép-Ázsiában és a Földközi-tenger vidékén. Nálunk is egyre inkább megtalálja az életterét, köszönhetően az enyhébb teleknek.

Sokan szeretnének saját fügét és nem kevesen egy cserépben nevelgetett fácskával kezdik, amit egy idő után már muszáj a kertbe kiültetni. Időnként előfordul, hogy csak utólag jövünk rá, hogy a fát nem a legideálisabb helyre ültettük, ilyenkor is szükséges lehet átültetni.

Ehhez válasszuk ki az optimális időpontot, ami késő tavasz, nem sokkal a kihajtás előtt. Gyakran azt halljuk, hogy a téli nyugalmi fázisban kell átültetnünk, de a szakértők szerint ekkor valóban nyugalomban kell hagynunk a növényt. A cserépben növő fügével könnyű dolgunk van és a kisebb fákat sem nehéz kiásni, a nagyobbakkal már meggyűlhet a bajunk.

ultessuk at a fugefankat 02

A fiatal fákat még könnyű átültetni, de idősebb tövekkel, akár 15-30 éves fákkal is sikerrel próbálkozhatunk. A fajtáktól is függ a siker, akadnak olyan variánsok, amelyek nem csak terebélyesre nőnek, de a gyökérrendszerük is erős.

Az ültetőgödör kétszer olyan széles, mint mély legyen. Ajánlatos a gödör aljára kb. 20 cm vastagon egy kavicsréteget tenni, ami a vízelvezetést segíti. A fügét ültessük valamivel mélyebbre, mint előzőleg volt, és jól töltsük ki földdel a gyökérlabda körüli területet. Érdemes magas ásványianyag-tartalmú földet használnunk, a túlnyomórészt tőzegből álló virágföld viszont alkalmatlan a célra. Az átültetett fügefa jól gyökerezik, különösen, ha humuszban gazdag talajba kerül.

A kiültetés után segíthet a metszés, ami csökkenti a levéltömeget és a növény az energiáját így a gyökeresedésre tudja fordítani. A nagy fügefák átültetésekor ezért érdemes legalább az 1-2 éves hajtásokat eltávolítani. Ha korábban cserépben volt a növény, akkor nem szükséges visszavágni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR