Illatozó ritkaság a dísznövénykertben: az alpesi tölcsérliliom

Illatozó ritkaság a dísznövénykertben: az alpesi tölcsérliliom

Elveti magát.

A természetben az alpesi réteken találjuk meg az alpesi tölcsérliliomot (Paradisea liliastrum): többek között a Pireneusok, az Alpok, a Jura-hegység lejtőin. A mészben gazdag hegyi legelőkön buja virágos szőnyeget képez.

Ez az elegáns, vadon élő, a spárgafélék családjába tartozó évelő a kertünkben is helyet kaphat. Dísznövényként ékesítheti azt, szokatlan, vadabb külsejével jól mutat a sziklakertekben, köves területeken, elsősorban fűfélékkel és alacsonyabb cserjékkel kombinálva.

alpesi tolcserliliom 02
carmona rodriguez.cc

Nyúlánk szára felálló, levéltelen. A levelek tőállásúak, fűszerűek. A liliom június-júliusban hozza tölcsérformájú, tiszta fehér virágait, amelyek kellemes illatot árasztanak. Gyönyörűen mutatnak vágott virágként is a vázában. Különösen éjjel illatoznak, a virágból kinyúló porzók az éjjeli lepkéknek jó leszállóhelyet biztosítanak.

A kb. 50 cm magasra megnövő növény napos helyet igényel a kertben, valamint jó vízelvezetésű és inkább száraz talajt. A növény elveti a magját és így terjed. Ezért figyelembe kell venni, hogy milyen szomszédokat választunk számára az ágyásban, ne álljanak túl sűrűn a növények és hagyjunk szabad területet a csírázó magoknak is.

alpesi tolcserliliom 03
carmona rodriguez.cc

Az alpesi tölcsérliliom magvetéssel is szaporítható. A magokat közvetlenül az érés után (és nem hosszú tárolást követően) kell elvetni, a legjobb rögtön a végső helyre, mivel a növény nem szereti a háborgatást a növekedés során. Védjük a fiatal magoncokat a meztelen csigáktól, amelyek előszeretettel fogyasztják.

Az alpesi tölcsérliliom fajtaválasztéka nem túl széles: a ‘Major’ és a ‘Gigantea’ 1 méter magasra is megnőhet, 5-6 cm hosszú virágokat hoz, a ‘Flore pleno’ pedig telt virágokkal hódít.

Bevezető kép: Björn S..., carmona rodriguez.cc

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR