Nyáron díszíthetik a kertünket az egzotikus hagymások Dél-Afrikából

Nyáron díszíthetik a kertünket az egzotikus hagymások Dél-Afrikából

Mutatósak a virágzás után is.

Amikor még az utolsó tavaszi virágok nyílnak, mi már készülődünk és azon szorgoskodunk, hogy a nyári kertet előkészítsük. Május közepe, a fagyosszentek ideje fordulatot jelent: ezt követően már a melegkedvelő, nyári virágok veszik át a helyet.

Dáliák, liliomok, Zantedeschia – a választék gazdag színben és formában is. Érdemes azonban a népszerű növények mellett néhány ismeretlen szépséget is a kertünkbe ültetni.

Két hagymás különlegességet mutatunk!

A narancssárga chasmanthe

Az egzotikus chasmanthe, vagy más néven afrikai zászló eredetileg Dél-Afrikából származik. Leggazdagabban a Chasmanthe floribunda  virágzik, a nemesített fajtái is csodálatos virágokat hoznak. Különösen a ’Saturnus’ fajta ajánlható. A narancsos-vörös, csőszerű virágok a szár mindkét oldalán fürtökben csüngenek. Nagytermetű növény, virágszárai akár az 1 métert is elérhetik.

egzotikus hagymasok 02
cultivar413

A chasmanthe nem egy bonyolult kerti növény, szinte minden kerti talajban otthon érzi magát. Különlegessége, hogy virágzás után bogyószerű magtokokat képez, ezért egészen őszig mutatós növény marad. A ’Saturnus’ fajta különösen szép, narancsszínű magtokokkal díszít.

egzotikus hagymasok 03
Tom Hilton

egzotikus hagymasok 04
Seán A. O'Hara

Üstökliliom

Kevésbé a színével, mint inkább a virágformáival hívja fel magára a figyelmet. Csillag alakú virágai a hosszú, egyenes virágszáron gyülekeznek, feltűnő mintázatban, amely leginkább egy ananász felső részre emlékeztet. Felettük egy zöld levélcsomó üstökszerűen koronázza meg a látványt.

egzotikus hagymasok 05

egzotikus hagymasok 06

Ezt a különleges formát az üstökliliom a természet szeszélyének köszönheti. A nemesítők eredetileg csak új színeket szerettek volna előállítani, például a finom ibolyaszínű ’Leia’ fajtát. A virágzást követően a termések is műalkotásszerűen helyezkednek el a növényen, amely így télig díszíti a kertünket. Az üstökliliom is viszonylag igénytelen, napos helyet és rendszeres öntözést igényel.

egzotikus hagymasok 07

egzotikus hagymasok 08
Wylie

A dél-afrikai hagymások csak mérsékelten télállóak, ezért érdemes őket fagymentes helyen teleltetni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR