Ilyen a dolgos kertész díszkertje – januártól decemberig

Ilyen a dolgos kertész díszkertje – januártól decemberig

Az év minden egyes hónapjára bőven jutnak fontos kerti tennivalók. Ne halogassuk elvégezni ezeket!

Hazai madaraink legtöbbje állandó itt fészkelő lakója a kertjeink, de a téli időszakban különös vendégmadarak is megjelennek. Ilyen téli vendég a csonttollú, mely a nyíresekben, az északi fenyőerdőkben, télen lehúzódik az alacsonyabb tájakra, parkokban, ligetekben keresi az eleséget.

A madárbarát kertek növényzete gazdag táplálékban, és olajos magvakkal megtöltött etetőkkel várja az élőlényeket.

januartol decemberig 01

A hóborította kertekben is találunk mindig tennivalót: száraz ágak levágása, hó eltakarítása, a tujákat, fenyőket megterhelő hó lerázása, ez mind folyamatos feladat lehet.

Enyhe télen, már februárban nyílik a pirosló hunyor. A kert félárnyékos, árnyékos részének, üde talajába ültessük. Hóolvadás után az évelőágyásokról távolítsuk el a szármaradványokat, száraz leveleket, hogy a frissel előtörő hajtások, hagymás virágok szabadon fejlődjenek. A díszcserjék, díszfák téli lemosó permetezése kedvező időjárás esetén elvégezhető. Enyhe napokon megkezdhetjük a cserjék metszését. A bokorrózsákat minél jobban visszavágjuk, annál erőteljesebb virágos hajtásokat hoznak. A kúszórózsáknál csak némi ritkítás, igazítás szükséges.

januartol decemberig 02
xulescu_g

Március legkedvesebb kora tavaszi díszcserjéje az aranyfa, aranyvessző. Mint általában a virágos cserjék, ezt is napos helyre ültessük, csak abban az esetben virágzik gazdagon. Mivel aranysárga virágai a vesszők teljes hosszában nyílnak, csak elnyílás után vágjuk vissza a nagyon hosszúakat. A fagyérzékeny növényekről bontsuk le a téli takarást. A bokor és a kúszórózsák, a díszcserjék, díszfák metszése még elvégezhető. A jól megtervezett nyári virágágy tavasztól őszig virít, díszit. Tervezéskor figyelembe kell venni a kifejlett növények méretét, a levelek és a virágok színárnyalatát és az illatát.

januartol decemberig 03

A kerti tulipán hibridek különböző fajtái díszlenek. A színskálában a kék kivételével minden szín megtalálható. A kisebb termetű, ún. botanikai tulipánok virágzása április első napjaiban kezdődik, a magasabb kerti tulipánok némelyik májusban díszeleg.

Az első fűnyírásra is ebben a hónapban kerülhet sor. A gyep kipusztult részeit pótoljuk gyeptéglával. Örökzöldeket, díszcserjéket, díszfákat a hónap közepéig még telepíthetünk. A rózsákat virágzást serkentő tápoldattal öntözzük meg. A dézsás növényeket lassan ki lehet tenni a szabadba.

januartol decemberig 04

A nárciszok a magashegyek nyirkos rétjein honosak. A vad fajok nemesítésével igen sok fajta keletkezett. A kínált választékban ma már a sárga minden árnyalata megtalálható. Nagy a változatosság formájában és a méretében is. Az évelőágy csak gyommentesen szép, s a májusi esőtől a kert minden pontján felütik a fejüket a gyomnövények. Ilyenkor van a legtöbb munka a kertben: a balkonládák beültetése, fűnyírás. Az állandó helyükre elvetett, sűrűn kikelt növényeket ki kell ritkítani. Most már a dáliagumók is állandó helyükre ültethetők. A gyepápolás az egyik legfontosabb kerti munka: talajlevegőztetés (gereblyézés), a kipusztult részek pótlása, gyeptéglával, illetve friss magot szórjunk a kihalt részre.

A kert királynője az elegáns liliomfa. Mélyrétegű, tápdús, kissé savanyú talajt igényel. Védett fekvésbe, félárnyékba ültessük, mert a késői fagy a virágzatot tönkreteheti. Az egynyári virágpalánták nagy választékát találjuk a piacon. A jól megtervezett virágágy egész nyáron dísze a kertnek. A helyét érdemes úgy maghatározni, hogy minél többet gyönyörködhessünk a látványukban.

januartol decemberig 05

A pázsitunk rendszeres nyírása és öntözése mellett a tápanyag-utánpótlásról is gondoskodjunk.

Egy védett fekvésű, napos terasz tulajdonképpen szoba a szabadban, jól esik ücsörögni a virágok között. A terasz és a balkonvirágokat hetente tápoldatozzuk. A nagy júniusi melegben csak kora reggel vagy este szabad öntözni. Mielőtt nyaralni indulnánk, az edényekben nevelt növényeket helyezzük egy védett, árnyékos helyre, a gyepet pedig megnyírva, jól beöntözve hagyjuk ott.

Az elnyílt egynyári és évelő virágokat visszavágva serkenthetjük újabb virágzásra. A dáliák csúcsvirága nagyobbra nő, ha a főhajtás alatt lévő oldalhajtást eltávolítjuk.

Nyár végére az egynyári virágok nyílása csúcsát éri. A legtöbb egynyári virágok már magot is érlelnek, a következő évi kiültetéshez gyűjtsük össze a szaporítóanyagot. Az évelő növények tőosztással való szaporítása most augusztusban végzendő, hogy a hideg beálltáig jól begyökeresedjenek. Új gyep telepítésére ez a hónap a legkedvezőbb, rendszeres öntözés mellett hamar kikel és megerősödik a fű. A fehérliliom több évig is egy helyen maradhat, de ha mégis új helyre szeretnénk ültetni ez az időszak alkalmas rá.

A szeptemberi kertünk mutatós, a fagyokig nyíló virága a dália. A nemesítők munkája nyomán keletkezett hibridek fantasztikus alakgazdagsága, szín és formaválasztéka tette kedveltté őket. Bőséges öntözést igényelnek, ha nagyobb virágfejekre vágyunk, akkor az oldalbimbókat vágjuk le metszőollóval, vagy csípjük le kézzel.

januartol decemberig 06

A lomlevelű örökzöldek, fenyőfélék ültetésére ez a hónap a legalkalmasabb. Fűmagot vetni, gyepfelújítást végezni, évelő virágokat ültetni vagy tőosztással szaporítani még ebben a hónapban is lehetséges. Hogy következő évben virágozzon a nárcisz, tulipán, krókusz, jácint, most ültessük el a hagymáit.

A díszcserjék, díszfák ültetésére az ősz (október) a legkedvezőbb. A faiskolákban is ilyenkor a legtöbb a választék. A fagyok beállta előtt vigyük védett helyre a muskátlit, leandert, kékliliomot, fuksziát. A gumósbegónia, dália gumóit szedjük fel és száraz, szellős helyen tároljuk. Még most elültethetők a hagymás kerti virágok. A százszorszép, az árvácska jól tűrik a telet, az ősszel kiültetett palánták korábban és gazdagabban virágzanak.

A sziklakert elnyílt, száraz virágait vágjuk vissza, a besűrűsödött töveket szedjük szét és ezekkel pótoljuk az üres részeket.

januartol decemberig 07

Dísztökökkel díszíthetjük az őszi teraszokat, kerteket. Ha van elég hely a kertben, és mi magunk nem termeltünk nagyméretű tököt, azokat a piacon megvásárolhatjuk. A lehulló lombot folyamatosan gereblyézzük össze a gyepről, terítsük az évelőágyásra, és a fagyérzékeny növényeket védjük vele. A sziklakertet is tegyük rendbe a tél beállta előtt. Az elnyílt, elszáradt virágzatot vágjuk le, az előforduló gyomnövényeket távolítsuk el, kedvező időjárás esetén még ültethetünk díszcserjét, díszfát. A mediterrán tájakról származó fagyérzékeny növényeket (gránátalma, babér, füge) lombtakarással védjük a hidegtől.

januartol decemberig 08

És végül a decemberi hideg tél is tartogat meglepetéseket, a díszcserjék és a díszfák szép rajzolatú ágrendszere a téli kertben érvényesül igazán. Különösen a termésükkel díszítők, a berkenyék, a madárbirsek, a sóskaborbolyák a csipkebogyó tűzpiros termései szereznek örömet nemcsak a szemnek, de a madaraknak is. Azokat a fenyőféléket, amelyeket a hó nyomása deformálna, lazán kötözzük körbe. A madáretetőket rendszeresen töltsük fel olajos magvakkal, só-mentes szalonnával.

januartol decemberig 09

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?