Ismered a különleges vezúvi koktélparadicsomot?

Ismered a különleges vezúvi koktélparadicsomot?

Még karácsonykor is friss.

A Pomodorini del Piennolo, magyarul vezúvi koktélparadicsom egy különleges paradicsomfajta, amely a Vezúv lejtőin, a száraz talajon is megél. Még éretlenül szüretelik, majd fokhagymafejekkel összekötve, fellógatva, füzérekben érlelik. Ily módon akár egy évig is eltartható!

A fajta kinézete is jellegzetes: a bogyók kicsik, kb. 4 cm-esek, oválisak, valamivel keményebb héjjal és hegyes csúccsal rendelkeznek. Egyszerre savanykás és édes az íze, eredeti termőhelyén száraz talajon növöget. Az alacsony víztartalmú paradicsomokat láván, hamun és lávasalakon kialakult igen termékeny, tápelemekben gazdag, laza szerkezetű talajban, hagyományos módon termesztik. A fajtákat oltalom alatt álló eredetmegjelölés védi.

A vezúvi koktélparadicsomot éretlenül kell leszüretelni, utóérő. Szedés után egy kendermadzaggal kör alakban összekötik és jól szellőző, közvetlen napfény nélküli helyen érlelik, tárolják. Lassan érnek a bogyók. Még akkor is, ha idővel kívülről száraznak tűnnek, a belsejük lédús, finom. Minél hosszabb ideig érleljük, annál ízletesebb, édesebb, aromásabb lesz a paradicsom.

A vezúvi koktélparadicsomot már a 18. században bemutatták a híres nápolyi betlehemes játékokon. Vélhetően azért, mert ez a paradicsom igen tartós, hónapokig eláll, így a nápolyi konyha tradicionális összetevőjének számít, még karácsonykor is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR