Januárban kell átvizsgálni a bogyósgyümölcsűek rügyeit

Januárban kell átvizsgálni a bogyósgyümölcsűek rügyeit

Állítsuk meg az atkákat!

A bogyósgyümölcsű bokrok rügyeit télen egyes madarak, például a rigók vagy verebek is szívesen csipegetik. A rügyeket közelebbről megvizsgálva azonban néhány rügy szokatlan formája miatt felismerhető, ha nem a kis csőrösök dézsmálásával, hanem a ribiszke gubacsatka fertőzésével van dolgunk.

Januártól már felfigyelhetünk az atkára a fekete ribizlin. A megduzzadt, deformált rügyekről ismerhető fel, amelyben a peték és a károsító atkák rejtőznek. Távolítsuk el a fertőzött ágakat, de ne a komposztra dobjuk a növényi részeket!

Nem csak a fekete ribizli, de az egres, valamint a fehér és a piros gyümölcsű ribiszke is érintett lehet. A fertőzést mérsékelhetjük, ha már télen résen vagyunk és januártól ellenőrizzük a növényeinket. Ellenkező esetben, ha nem sikerül időben fülön csípnünk, az atkák márciustól rajzanak és nagyon gyorsan képesek terjedni.

A súlyosan érintett növényeket nagyvonalúan vissza kell vágnunk. A bokrok erősítésére hasznos lehet a teljesértékű trágya tél végén, hogy megfelelő állapotban vágjanak neki a szezonnak. A ribizli különösen érzékeny, a gombafertőzésre is, gyakori, hogy nedves, párás idő esetén ribizlirozsda vagy szürkepenész támadja meg. Ezért rendszeresen ellenőrizzük a levélfoltok, levélhullás és esetleges gombatelepek megjelenését, hogy a betegség ne tudjon továbbterjedni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR