Dudorok a levélen: szembetűnő a levélpirosító ribiszke-levéltetű kártétele

Dudorok a levélen: szembetűnő a levélpirosító ribiszke-levéltetű kártétele

Látványos fertőzés.

A levélpirosító ribiszke-levéltetű (Cryptomyzus ribis) a fekete, vörös és fehér ribiszke szívós, de szerencsére nem túl jelentős kártevője. Tömeges felszaporodásának a nedves, párás, meleg tavasz kedvez.

A 2-3 mm hosszú levéltetű tevékenysége azonban látványos, az első fertőzött levelek már a kibomláskor színeződnek. Május végére akár 4 nemzedék is kifejlődhet. A nyár folyamán szárnyas alakok fejlődnek, amelyek júniusban elhagyják a bokrokat és elsősorban ajakos virágúakon táplálkoznak.

levelpirosito ribiszke leveltetu 02

Ősszel azonban visszatérnek, petéket raknak a ribizli vesszőinek alsó részére. Tavasszal az ezekből kikelő levéltetvek károsítják a fejlődő leveleket.

Először nem az állatokat vesszük észre, hanem a dudorokat a levelek felső oldalán. A piros ribiszkénél barnáspirosra, más fajtáknál zöldre, sárgára színeződhetnek a kidudorodások, torzulások a kibújó leveleken. A levél fonákján fehéres, sárgás színű levéltetvek szívogatnak.

levelpirosito ribiszke leveltetu 03

A fiatal növények visszamaradhatnak a növekedésben, a nagyon korán, nagy mértékben fertőzött levelek hervadhatnak. Erős fertőződésnél a gyümölcs mérete is csökkenhet. A fertőzést másodlagos kórokozók követhetik, például a ribiszke levélsárgulás vírusa. A tetvek miatt ragadós mézharmat boríthatja a gyümölcsöket, leveleket, amelyeken így a korompenész is megtelepedhet.

Szinte minden kártevő ellen az a legjobb védekezés, ha a hasznos rovarok megtelepedését segítjük a kertünkben. Ezt számos őshonos bokor ültetésével, fészkelőhelyek biztosításával, rovarbarát, virágos kert létrehozásával érhetjük el. Az elhalt faágak kupaca ideális búvóhelyet jelent a segítőinknek, így általában a tetvek fertőzése sem jelent problémát. Lehetőség szerint szerves trágyát alkalmazzunk, ne sok nitrogént tartalmazó műtrágyát, mert attól csak a gyenge levelek növekednek, ami ideális a levéltetvek számára.


A vizsgálatok szerint egyes fajták kevésbé érzékenyek a levéltetvek fertőzésére, így például a ’Heinemanns Rote Spätlese’, a ’Holland rózsaszín’ vagy a ‘Primus’.

Enyhébb fertőzésnél elegendő a fertőzött leveleket eltávolítani. Ezt még májusban tegyük meg, mielőtt a levéltetvek vándorolni kezdenek. Enyhe fertőzésnek vehetjük, ha csak a levelek 10%-a hullik le. Ha a ribiszke már az előző évben is fertőzött volt, a hajtások permetezése kontakt szerekkel nagyon hatékony lehet, mivel a tetvek pete formájában telelnek át rajtuk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR