Kakicsvirág, a saláta vadon élő testvére

Kakicsvirág, a saláta vadon élő testvére

Üde árnyas erdők méteres salátanövénye, érdekes levelekkel és száz virágzattal.

A közönséges kakicsvirág (Mycelis muralis) fészekvirágzatú, az őszirózsafélék családjába tartozó, méteres, lágyszárú, évelő növény. Nevének megfejtésével sajnos nem igazán boldogultam. A népnyelv mindenféle apró sárga virágra használja a kákics szót, talán így került ide is. A “Mycelis” tudományos nemzetségnevet a híres svéd botanikus Linné adta, mai növénytudósok a görög myc=egér szót sejtik benne. Linné egész életében harcolt az egerekkel, mert hatalmas károkat okoztak a herbáriumaiban, megrágták a préselt növényeit, de ez aligha ok a névadásra. Valószínűbbnek tartom, hogy valamelyik kiváló kollégájáról nevezte el, ami gyakori szokása volt Linnének. Az én gyanúsítottam a francia botanikus Michel Adanson, akivel sok közös ügyük volt, és a vezetéknevét számos növényben és állatban megörökítették. De be kell vallanom, hogy sok más Mihály, Michel és Miceli is lehetett a névadó, Linné a fél világgal levelezett, és minden földrészről küldték neki a mintákat. A “muralis” fajnév falit jelent, és számos nyelven fali saláta a növény neve.

A tőlevélrózsa telel át

A kakicsvirág kizárólag magról szaporodik, ideális esetben nyár végén csírázik, ősszel kis tőlevélrózsát nevel, ha ez nem fagy el, akkor tavasszal kezd méteres virágszárat hajtani. Az alsó levelek nyelesek, nagyok, lantosan szeldeltek, a csúcsukon extra méretű, sokszögű szelettel. A levelek kopaszak, világos- vagy kékeszöld színűek. A szár is szőrtelen, hamvas szürkés, tejnedves. Fölfelé a levelek kisebbednek, nyilasan szárölelők, egyszerűbbek.

Öt nyelves virág próbál megtéveszteni

Erdő mély árnyékában csak néhány tucat virágzat fejlődik a végálló bugában, átlagosan száz, de a szakirodalom szerint napos erdei tisztáson megfigyeltek ezret is. A fészekvirágzatban mindössze öt nyelves virág van, és úgy helyezkednek el, mintha nem is fészek lenne, hanem egyetlen sárga virág szirmai. A fészek keskeny, a külső pikkelyek aprók, a belsők szálasak. A virágzás viszonylag későn kezdődik, de sokáig tart, a terméshozás mellett is folytatódik. A termés a fészekben álló öt, sötétbarna, barázdált testű, fehéres csőrű kaszat, nagy bóbitával. Késő ősszel a növény föld fölötti része elszárad, és csak néhány sötétzöld, vörösödő fonákú tőlevél jelzi az áttelelő gyökérzet helyét.

Minden része ehető

A kakicsvirág európai származású, ma már az egész világon elterjedt, árnyékkedvelő, erdei növény. Rokona a termesztett fejessalátának, és a nálunk számos fajjal honos Lactuca=saláta nemzetségnek. Minden része ehető, de a keserű tejnedvet nyersen citrommal-ecettel, vagy párolással-főzéssel semlegesíteni kell.

kakicsvirag 02
Kakicsvirág virágot utánzó fészke

kakicsvirag 03
Kakicsvirág virágzás előtti habitusa

kakicsvirag 04
Kakicsvirág alsó, lantos levele

kakicsvirag 05
Kakicsvirág felső, kardmarkolat alakú levelei

kakicsvirag 06
Kakicsvirág hamvas szárát nyilasan ölelő levélváll

kakicsvirag 07
Kakicsvirág tucatnyi fészke árnyékos erdőből

kakicsvirag 08
Kakicsvirág száz fészkes bugája

kakicsvirag 09
Kakicsvirág keskeny fészekörve a szálas belső pikkelyekkel

kakicsvirag 10
Kakicsvirág fészke öt nyelves virággal

kakicsvirag 11
Kakicsvirág ötcimpás nyelves virágai

kakicsvirag 12
Kakicsvirág bordás, sötétbarna, fehéres csőrű kaszatjai

kakicsvirag 13
Kakicsvirág repítőszőrös kaszatjai

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR