Szelíd csorbóka: salátaként vagy “spenótként” ehető vadnövény

Szelíd csorbóka: salátaként vagy “spenótként” ehető vadnövény

Látványosan tüskés, de teljesen ártalmatlan, sőt nyersen és főzve is ehető növény, régen zöldségnek is termesztették.


A szelíd csorbóka (Sonchus oleraceus) fészekvirágzatú, az őszirózsafélék családjába tartozó, lágyszárú és egyéves növény. Európában gyakori, ezért könnyen gyűjthető, a középkorban még zöldségként termesztették is. A csorbóka szó inkább a szúrós rokon csorba leveleire jellemző, a szelídség a puha tüskékre. A “Sonchus” tudományos nemzetségnév már az ókori görögöknél is növénynév volt, az “oleraceus” fajnév zöldséges vagy veteményes kertbélit jelent. A szelíd csorbóka fél-másfél méter magas egyenesen álló, dúsan leveles szárú növény, csak a csúcsi virágzatban ágazik el.

Ártalmatlan, puha tüskék

A szelíd csorbóka szára üreges, bordázattal erősített, alapesetben üdezöld, de erős napfényben gyakran megvörösödik, sérülésre tejnedvet ereszt. A levelek nagyon változatosak, vízszinteshez közeli szögben állnak, puhák, fölül élénkebb, a fonákon világosabb szürkés zöldek, lantosan vagy kacúrosan szeldeltek, a széleken ártalmatlanul puha tüskékkel, fogakkal, érdekes fülecske mintákkal szárölelők. A csúcson szétágazik a szár, a sárga virágzatok csak nyelves virágokból állnak. A fészek karcsú, a pikkelyek többnyire kopaszok. A termés három bordás, rücskös, bóbitás kaszat, a szél terjeszti. A jó helyre került magvak nagyon gyorsan, még ugyanabban az évben virágzó növényekké fejlődnek. Az ősszel csírázók viszont csak a nagyon enyhe teleket élik túl, többnyire elfagynak.

Skorpiók és gyulladások ellen

A szelíd csorbóka mára az egész világban elterjedt növény, nálunk is gyomosít a művelt földeken, magasra nyúlik az árokpartokon, parlagokon, erdőszéleken. Az Újvilágban inkább kellemetlen özönnövény. Már az ókori görög gyógyászatban is használták, például skorpiócsípés kezelésére, a skorpió-mentes helyeken gyulladások borogatására. A növény minden része ehető, a friss levelek és hajtások nyersen salátákban, az idősebb részek a keserűség megszüntetése céljából inkább spenóthoz hasonlóan párolva vagy főzve. A háziállatoknak, főleg a sertéseknek igazi lédús csemege.

szelid csorboka salatakent 02
Szelíd csorbóka dús virágzata

szelid csorboka salatakent 03
Szelíd csorbóka üreges, bordás, tejnedves szára

szelid csorboka salatakent 04
Szelíd csorbóka szeldelt szárölelő levele

szelid csorboka salatakent 05
Szelíd csorbóka levél szárölelése

szelid csorboka salatakent 06
Szelíd csorbóka levélfonáka lágy tüskékkel

szelid csorboka salatakent 07
Szelíd csorbóka fészekvirágzata

szelid csorboka salatakent 08
Szelíd csorbóka fészke oldalról

szelid csorboka salatakent 09
Szelíd csorbóka bóbitája a bordás kaszatokkal

szelid csorboka salatakent 10
Szelíd csorbóka bordás és ráncos kaszatja

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR