Hatalmas gyomnövény, amely fejes leszármazottjához hasonlóan ehető és még néhány meglepetést is tartogat.
A keszeg saláta (Lactuca serriola) a fészekvirágzatúak, azaz az őszirózsafélék családjába tartozó lágyszárú, egy- vagy kétéves, termetes növény. Tavaszi csírázással kis tőlevélrózsát növeszt, hamar szárba szökken, egyméteresre nyúlik, virágzik, termést érlel, és a komolyabb őszi fagyokban elpusztul. Őszi csírázásakor mélyre hatolnak a gyökerei, terebélyes lesz a tőlevélrózsája, szerencsés esetben áttelel, korán szárba szökik, 2 méter magasra nő, több tucatnyi virágzatot hoz, több tízezer terméssel, majd elszárad, elpusztul. A “Lactuca” nemzetségnév a tejnedvre utal, amely a sebeiből folyik, a “serriola” fajnév a fűrészes szélű levelekre. A magyar saláta szó a sózással kapcsolatos, és talán itáliai eredetű, a keszeg név számomra is rejtély; talán a növény tüskéi emlékeztetnek a keszeg szálkáira, vagy a kezdetben karcsú növény, esetleg a levelek alakja egy sovány keszegre.
A levelek elfordulnak a tűző naptól
A nyúlásban levő növények alatt ne keressük a tőleveleket, azok hamar elszáradtak. A vastagodó szár belül üreges, kívül tüskés, gyakran vörösödő. A szárlevelek alul nagyok, szárnyasan tagoltak, kékeszöldek, szárölelők, a széleik és a levélfonákok főerei tüskések. Érdekes viselkedésük, hogy a napon álló növények levelei közel függőlegesen és a lemezükkel észak-déli irányban állnak, így kevésbé szenvednek a nap tüzétől. Fölfelé a levelek egyre kisebbek, kevésbé tagoltak. Elvétve találkoztam árnyékban növő példányokkal is, ezek 2,5 méter magasra is nyúltak, a leveleik vízszintesek voltak, a virágzásuk jócskán megkésett. A karcsú növények fönt sokkal szélesebbek, hatalmas dús bugában hozzák a fészkes virágzataikat. A kaszattermések gyorsan érnek, nyeles röpítőkészülékeikkel messzire terjednek.
Salátaként és főzve is ehető
A keszeg saláta a fejessaláta legközelebbi rokona, talán az őse. Sajnos a lisztharmat gombafertőzésre a keszeg saláta is fogékony, de a peronoszpóra elleni saláta nemesítésben nagy reményeket fűznek az ellenálló génjeihez. A keszeg saláta fiatal hajtásai és levelei nyersen salátaként szintén ehetőek, bár kissé kesernyések. Az ecetes vagy citromleves öntet sokat javít a vad ízeken. Az idősebb részek főzve-párolva fogyaszthatók, a gyökere kockázva-pirítva kávépótlék. A növény tejnedve enyhe kábítószer, amelyet már az ókorban is használtak.
Keszeg saláta virágzatai
Keszeg saláta habitusa
Keszeg saláta tüskés és vöröses szára
Keszeg saláta levelének szárölelése
Keszeg saláta minden sebéből keserű tejnedv folyik
Keszeg saláta karéjos levelei
Keszeg saláta levélfonákának tüskés főere
Keszeg saláta fészkes virágzata
Keszeg saláta virágzatai oldalról
Keszeg saláta szőrös csúcsú kaszattermései