Cserlevelű saláta, nyugtató tejnedvvel

Cserlevelű saláta, nyugtató tejnedvvel

Az ehető salátaféle a hazai természet mindennapi növénye, a fejessaláta közeli rokona.

A cserlevelű saláta (Lactuca quercina) fészkesvirágzatú, az őszirózsafélék családjába tartozó, Eurázsiában honos növény. Méteres magasságú, lágyszárú, egy- vagy kétéves életű. Az egyik vad rokona a termesztett fejessalátánknak, de nem hasonlítanak egymásra, illetve mi átlagemberek ritkán találkozunk a kerti saláta magszárba szökött, vetőmag termesztésére megtartott, nyúlánk alakjával. A magyar saláta szó a latin sósságból ered, a cserlevelűség a csertölgy-cserfa leveleinek távoli hasonlóságából. A “quercina” fajnév is a tölgyek=Quercus latinjából származik. A “Lactuca” tudományos nemzetségnév tejet, tejeset jelent, és a saláták valóban tejnedvet eresztenek, bárhol megsértjük azokat, a gyökerüktől a virágkocsányig.

A saláta teje

A cserlevelű saláta tejnedvének viszont csak annyi köze van a tehén vagy más emlősök tejéhez, hogy ez is fehér és folyékony emulzió. Átjárja a növény minden részét, többnyire keserű, hogy visszatartsa a legelő állatokat, különösen a rovarokat, és a levegőn megszilárdulva elzárja a sérüléseket. A saláta fajok tejének viszont az ember számára is van jelentősége; nyugtató, altató, fájdalomcsillapító hatású, laktukárium néven évezredeken át az ópiumhoz hasonlóan használták. Az ópium is növényi tejnedv, a mákféléké, ezért kapta a mákony magyar nevet.

Ősszel vagy tavasszal csírázik

A cserlevelű saláta a saját, nem tudományos mélységű megfigyeléseim alapján tavaszi csírázásból néhány tőlevelet fejleszt, hamar szárba szökik, méteres magasságban virágzik, termést hoz, és elpusztul. Az ősszel csírázó magvakból viszont nagy tőlevélrózsa fejlődik, ha túléli a telet, akkor ebből kétméteres, hatalmas virágzatú, gazdag termésű növény lesz. Ehhez a kétéves formához minden bizonnyal vastag répagyökerek tartoznak, de ezt nem ellenőriztem, nem szívesen ásom ki a növényeket némi többlet ismeretért. A szár zöld, finoman bordás, üreges, elvágva azonnal ragacsos tejnedvet ereszt.

Az árulkodó levelek

Az alsó levelek nyelesek, lantosan vagy kacúrosan tagoltak, a felsők nyilas vállal szárölelők, gyakran bizarr alakúak, korán elszáradnak a lisztharmat fertőzéstől. A sagittata=nyilas vagy integrifolia=éplevelű alfaj levelei tagolatlanok, hosszúkás tojásdadok, élesen fogasak. A fészkek karcsúak, mindössze 7-15 virágúak, a csupa nyelves virágok sárgák, néha barna foltokkal. A termés sötét, majdnem fekete, csőrös bordás kaszat, fehér repítőszőrökkel. Határozói bélyeg, hogy a csőr is sötét színű, és a hossza csak a fele a termésének.

cserlevelu salata 02
Cserlevelű saláta erősen tagolt alsó levele

cserlevelu salata 03
Cserlevelű saláta éplevelű alfajának levélfonáka

cserlevelu salata 04
Cserlevelű saláta finoman bordás, tejnedves szára

cserlevelu salata 05
Cserlevelű saláta felső, nyilasan szárölelő levéltöve

cserlevelu salata 06
Cserlevelű saláta bizarr formájú lisztharmatos levele

cserlevelu salata 07
Cserlevelű saláta virágzatai fejmagasságban

cserlevelu salata 08
Cserlevelű saláta karcsú fészekvirágzata

cserlevelu salata 09
Cserlevelű saláta fészekvirágzata

cserlevelu salata 10
Cserlevelű saláta fészke az érett termésekkel

cserlevelu salata 11
Cserlevelű saláta csőrös kaszatja

cserlevelu salata 12
Cserlevelű saláta, a kaszatcsőr hossza és színe határozói bélyeg

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR