Mulatságos nevű, frissen és főzve is ehető erdei növény, évezredes gyógyító hagyományokkal.
A közönséges bojtorjánsaláta (Lapsana communis) a fészekvirágzatúak, azaz őszirózsafélék családjába tartozó, méteres magasságot is elérő, gyakran terebélyes ,egyéves vagy egyszer áttelelő növény. Eurázsia mérsékelt égövi területein honos, de neofitaként már meghódította az egész Újvilágot.
A fejessaláta vad rokona
A fejessalátánknak valóban rokona, a bojtorjánosságát nem sikerült megfejtenem. A “Lapsana” nemzetségnév már az ókori görögöknél is növénynév volt, talán tisztítót jelentett, a “communis” fajnév szó szerint közönséges, de a gyakoriságára utal. A bojtorjánsaláta félárnyékos erdőkben, útszéleken, bolygatott területeken él, szereti a jó vízellátottságú, tápanyagban gazdag talajokat.
Minden szinten más levél
Az erőteljes, de nagyon lágy szövetű növény tőlevelekkel indul, őszi kezdéskor ezek esetleg áttelelnek, tavaszi kezdéskor hamar szárba szökken a bojtorjánsaláta. Az alsó szárlevelek nagyok, gyakran jellegzetesen tagoltak; a nyél közelében apró, kétoldali levélkékkel, a csúcson egy középső nagy háromszög alakúval. A felső levelek száron ülők, tojásdad hosszúkásak, tagolatlanok. A növény szőrözöttsége változatos, az általam fotózottak alul és a nagyobb leveleken szőrösek, fent kopaszok voltak.
Apró fészekben kifli alakú, bordás kaszatok
A tejnedvről is megoszlik a szakirodalom véleménye, egy kidőlt példányt elvágtam, abból nem folyt ki semmi, viszont megtévesztően fehér a szár belseje. Lehet, hogy a fiatal példányok tejesek, de ezért a talányért nem akartam rongálni a növényeket. A virágzatok fészkessége nem szembetűnő, mert csak 8-15 nyelves virág alkotja a fészket, a virágok csak a napos délelőttökön vannak nyitva, a nyelvek öt fogacskában végződnek. A kaszattermések a fészekpikkelyek alkotta kehelyben képződnek és érnek. Bóbitájuk, repítőkészülékük nincs, a szél vagy az érintés rázza ki a kifli alakú bordás kaszatokat.
Frissen és főzve is ehető
A bojtorjánsaláta fiatal részei nyersen, salátaként is ehetőek, az idősebb részeket inkább spenótszerűen párolva-főzve érdemes elkészíteni. A levelek nagyon lédúsak, könnyen pépesíthetők, és ezt a pépet ajánlják évezredek óta borogatásként a gyulladt, fájó ízületekre.
Bojtorjánsaláta virágzatai
Bojtorjánsaláta jellegzetes tagolt szárlevele
Bojtorjánsaláta szárlevelének fonáka
Bojtorjánsaláta szőrös üreges szára
Bojtorjánsaláta felső tagolatlan szárlevele
Bojtorjánsaláta szára, elágazása és bimbói
Bojtorjánsaláta virágzata hosszú és rövid fészekpikkelyekkel
Bojtorjánsaláta fészekvirágzata
Bojtorjánsaláta kaszattermései a fészekpikkelyek között