Kakukktorma: itt a tavasz első virágos ehető növénye

Kakukktorma: itt a tavasz első virágos ehető növénye

A káposztaféle apró növény fűszeresen csípős ízével feldobja a salátákat.

A borzas kakukktorma általában olyan apró, hogy észre sem vennénk a fűben, ha nem az egyik legkorábban virágzó növényünk lenne.

A borzas kakukktorma (Cardamine hirsuta) a keresztesvirágúak, azaz a káposztafélék családjába tartozó, egyéves vagy áttelelő, lágyszárú apró növényke. Az ember állva csak apró fehér pontokat lát a zöld háttérben, mélyre kell hajolni a megfigyeléshez, és persze hasalni a fotózáshoz. A “Cardamine” nemzetségnév ógörög származású, zsázsát, illetve annak csípős ízét jelenti, ami a magyar névben még erőteljesebb, azaz torma lett. A kakukk a madár kora tavaszi hangjával a koraiságra utal. A “hirsuta” fajnév szó szerint borzast jelent. Ebben az esetben viszont nem az egész növény szőrös, hanem csak a levélnyelek, de azok feltűnően, szempillaszerűen.

Az első tavaszi virágok között versenyez

Enyhe vagy havas teleken a borzas kakukktorma tőlevélrózsái, ha a fagyoktól megpirosodva is, de áttelelnek. Az első meleg tavaszi napsütésben a tőlevelek közül kopasz vagy alig szőrös virágszár fakad. Az apró fehér virágok szirmai a család nevének megfelelően két-két szemben álló szirommal keresztet alkotnak. A porzók száma többnyire négy, a csészelevelek szélei színtelen hártyásak. A virágok alatt a tőlevelek is rohamosan gyarapodnak, sűrű párnát alkotva beborítják a talajt. A levelek páratlanul szárnyaltak, a színük sötétzöld, a fonákuk szürkén molyhos, a csúcsi levélke általában nagyobb, kerekebb. A legfontosabb határozói bélyeg a termések állása. A milliméteres vékonyságú, egy-három centiméter hosszúságú becők a virágokon túlnyúlva, a szárral és egymással majdnem párhuzamosan fölfelé állnak. Az érett becők érintésre fölrepednek, és a magvakat méternyire is szórják. A kora nyáron csírázó magvak még abban az évben újra virágoznak, a későiek tőlevelekkel áttelelnek.

Minden része ehető, tormásan fűszeres

A borzas kakukktorma Eurázsiában honos növény, gyomtársulásokban parlagokon, bolygatott területeken néha tömeges. Minden része ehető, a levelei nyersen salátákban gondoskodnak a csípősen fűszeres ízről, a vaskosabb részek inkább főzésre alkalmasak.

kakukktorma tavasz elso 02
Borzas kakukktorma apró virágai

kakukktorma tavasz elso 03
Borzas kakukktorma áttelelt tőlevelei

kakukktorma tavasz elso 04
Borzas kakukktorma kora tavaszi habitusa

kakukktorma tavasz elso 05
Borzas kakukktorma páratlanul szárnyas levelei

kakukktorma tavasz elso 06
Borzas kakukktorma levélfonáka

kakukktorma tavasz elso 07
Borzas kakukktorma szőrös levélnyelei

kakukktorma tavasz elso 08
Borzas kakukktorma talajtakaró levélpárnája

kakukktorma tavasz elso 09
Borzas kakukktorma virágai oldalról

kakukktorma tavasz elso 10
Borzas kakukktorma megnyúló termései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR