Károsítja-e a fáinkat a rajtuk elszaporodott zuzmó?

Károsítja-e a fáinkat a rajtuk elszaporodott zuzmó?

Valóban elporhanyosítja az ágakat a kert fáin megtelepedett zuzmó?

Kerttulajdonos olvasónk egy ideje aggódik a zuzmók miatt, tart ugyanis tőle, hogy a fák bimbózását, növekedését nagy mértékben károsan befolyásolják.

Elmondása szerint a sárga színű zuzmó az előző év nyarán jelent meg, kora ősszel még a fákon nem volt látható (úgy gondolja, ősz vége felé szaporodtak el). Később, tavasszal döbbenten nézték a szomszéd diófáját is, hogy a törzse inkább sárga színű, mint a normál színezet. Saját diófája törzsét is viszonylag nagy mértékben megtámadta; ahogy a lekaparást végezték, szinte vágások beforrt sebhelyeit tapasztalták ezek alatt a zuzmók alatt.

Úgy látja, hogy a barna színű zuzmó a fák ágait szinte elporhanyosítja, teljesen körülfogja, úgyhogy amikor kaparják, az ágak szinte eltűnnek a kezeik között.

fakon megtelepedett zuzmo 02

Kaparással egyébként már előző évben is próbálkoztak, amit az az egynéhány fa ezt követően meghálált. Azonban ezek a fák több évesek, s így magasak (korábbi tulajdonosok ültetették), így minden egyes kis ágát, ágrészét szinte lehetetlen kaparással megtisztítani. Valamint vannak olyan helyek, ahonnét türelem kell, hogy az eltávolítás sikeres legyen, az újrafertőződés ne történjen meg.

Mindezen kellemetlenségek miatt olvasónk érthetően arra kíváncsi, létezik-e olyan szer, amellyel az élősködők újratapadását meg lehetne akadályozni.

fakon megtelepedett zuzmo 03

A fákon elszaporodó zuzmók nem károsítják a fákat, bár azok kérgén élnek. Megfigyelések szerint az egészséges, erőteljes növekedésű, jó kondícióban lévő fákon nem szokott felszaporodni, ha meg is jelenik. Ezzel szemben a gyenge növekedésű fákon elhatalmasodhatnak, és erőteljesen megjelennek. Előnytelenül túlzott megjelenésük visszaszorítható, jelenlétük csökkenthető a bordói lé alapanyagú gombaölő szerekkel végzett permetezésekkel, például a Bordói por, a Bordói por Bordeaux, a Bordóilé FW szerek valamelyikével. De valamennyi réz-szulfát hatóanyagú szer alkalmas a kezelésre. Ezek a gombaölő szerek egyébként is használatosak a gyümölcsfák téli lemosó permetezéseire a fás részeken áttelelő kórokozók ellen, tehát rügypattanás előtt érdemes lepermetezni az érintett fákat.

www.novenydoktor.hu

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR