3 fontos lépés a gyönyörű kertért, ne hagyd ki őket

3 fontos lépés a gyönyörű kertért, ne hagyd ki őket

Átgondolva.

Minden kert annyira egyedi, mint amilyen egyediek mi, tulajdonosok vagyunk. Van, aki pihenőkertre vágyik, buja növényzettel, mások formára nyírt bokrokra és gyepre, és olyanok is akadnak, akik szívesen gyűjtenek egy-egy növényfajt, így például rózsakertet kialakítanak ki.

Bárhogyan is néz ki álmaink kertje, az alábbi lépéseket nem érdemes megspórolni. Az átgondolt, tervszerű munka a harmonikus és könnyen gondozható kert alapja.

gyonyoru kertert harom lepes 05
Martin Stone

1. Kezdjük a részletes tervezéssel

Alig várjuk, hogy hozzuk az ásót és nekikezdjünk úgy alakítani a kertet, ahogy megálmodtuk? Csak lassan, ki ne hagyjuk a tervezést! Ezzel elkerüljük azt, hogy utólag ki kelljen ásnunk az összes fát, ha később mégis tavat/medencét szeretnénk az adott helyre, és nem kell végignéznünk azt sem, hogy az árnyékkedvelőket nap mint nap égeti a tűző nap. Fontos, hogy feltérképezzük a kertünk viszonyait és ezeknek megfelelően készítsük el a terveket. Nem szabad elhamarkodni a dolgokat!

gyonyoru kertert harom lepes 02

2. Válasszuk ki a számunkra megfelelő növényeket

A növények kiválasztását is megszabják a kert adottságai: milyen a talaj, milyenek a fényviszonyok, mennyire szeles a terület, stb. Informálódjunk az árudákban, kertészetekben az egyes növények igényeiről és igazítsuk ehhez az elképzeléseinket. Az ültetés előtt azt is vegyük figyelembe, hogy a növény milyen magasságot érhet el: a háttérbe kerüljenek a magasabbra növő fajok, előre pedig az alacsonyabbak. A túl nagyra, szélesre nőtt, egymást zavaró növényeket sokkal nehezebb később átültetni.

gyonyoru kertert harom lepes 03

3. Rejtsük el a csúnya sarkokat!

Minden kertben vannak nehezebben kezelhető, nem túl szép látványt nyújtó sarkok, területek. Gondoljunk csak a kukatárolóra, a különféle falakra, homlokzatokra vagy a garázsbejáróra. Érdemes ezek elé sűrű, gyorsan növő, mutatós kúszónövényeket ültetni.

gyonyoru kertert harom lepes 04

gyonyoru kertert harom lepes 06
cultivar413

gyonyoru kertert harom lepes 07
Darlene Roelofsen

gyonyoru kertert harom lepes 08
Mark

gyonyoru kertert harom lepes 09
Karen Roe

gyonyoru kertert harom lepes 10
Mark

gyonyoru kertert harom lepes 11
Dennis Jarvis

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR