Gerendavázas kerti medence: előnyök és hátrányok

Gerendavázas kerti medence: előnyök és hátrányok

Felfújható, süllyesztett, műanyag, beton: minden kerti medencének megvan az előnye és a hátránya is. Nézzük, a gerendavázas medence hol helyezkedik el közöttük.

gerendavazas medence 01
Gerendavázas medence

Valószínűleg mindenkinek eljön egyszer az a pillanat, amikor elgondolkozik: vajon jó lenne-e egy medence a kertben. Maga a medence persze nagyon csábító, de ilyenkor felmerülnek a nehézségek és a költségek is. Minden medencetípusnak megvan a maga előnye és hátránya: a felfújható például olcsó, de gyorsan tönkremegy, vagy a földbe süllyesztett, ami hosszú távra szól, de hatalmas földmunkával jár. Néhány éve jelent meg a piacon a gerendavázas típusú medence, amely a hagyományos hátrányok közül sokat kiküszöböl. Összegyűjtöttük ennek a típusnak az előnyös tulajdonságait, hogy segítsük a medencében gondolkodókat a döntésben.

Favázas medence, akár egy óriási dézsa

A gerendavázas medenceépítési lehetőség a felfújható műanyag medencék világán messze túlmutat, ugyanakkor nem is okoz akkora földmunkát és beruházási költséget, mint egy földbe süllyesztett medence. A természetes hatású gerendaváz belesimul a kertbe és a főképp fából készült váz a takarékos anyaghasználat miatt lényegesen kisebb költségvetésből megépíthető, mintha betonvázas süllyesztett medencét építenénk.

gerendavazas medence 02
Frissen épült medence

Ez a medencetípus a talaj felszíne fölött épül, akár egy gerendaház.
Itt többféle típus is megtekinthető >>

Mivel nem a föld alatt van a nagy része, ezért a benne lévő víz nyáron gyorsan átmelegszik, nem is mindig szükséges fűteni. Előnye, hogy a föld feletti építés miatt olyan területeken is megvalósítható, ahol a talajvíz néha magas. A szakszerűen tömörített teherhordó felületre (betonaljzatra) a medence egyetlen nap alatt is felépíthető, ha a tulajdonos előre gyártott elemeket használ. Ferde és/vagy gyenge alapra nem célszerű építeni, de szerencsére az aljzat elkészítését a szakemberek akár külön is vállalják.

A gerendavázas szerkezet

A gerendaváz nemcsak dísz, hanem egyben a teherhordó szerkezet is. A fenti linken bemutatott medence elemei 45 mm vastag, impregnált (nagy nyomáson telített) faanyagból épülnek, melynek belsejébe előre gyártott medencefólia kerül. A medence falának magassága gyakorlatilag megegyezik a medence vízmélységével (a fenti esetben 120 cm).

gerendavazas medence 03
A gerendavázas medence szerkezete

A medence felépítése

A németországi Weka cég olyan gerendavázas medencéket gyárt, mint amilyen bútort az IKEA: a pontosan szabott alkotóelemeket a tulajdonos már minimális barkácsolási tehetséggel is összeállíthatja. A leírások pontosak, illetve a forgalmazók is készséggel segítik szakmai tanácsokkal az önállóan építőket. A gerendavázas kerti medence falai tetszőleges színre lefesthetők pl. Remmers kültéri padlóolajjal. A medence szerkezete könnyen összeépíthető meglévő terasszal, vagy új, fa napozó teraszokkal bővíthető, környezete kültéri padlóburkolatokkal csinosítható.

Biztonságos, mert magas

Kisgyermekes családoknál azért szokták elvetni a földbe süllyesztett (akár csak sekélyebb) medencét is, mert nagyon nehéz megvédeni attól, hogy a kicsik bele ne essenek. A gerendavázas medence legnagyobb előnye ebből a szempontból az, hogy a térből kiemelt medencetest megakadályozza, hogy a gyerekek beleessenek a medencébe! A merev falak azért is előnyösek, mert a műanyag medence rugalmas falával szemben nem fordulhat elő, hogy annak nekitámaszkodva a fal elmozdul és a gyanútlan ember egyensúlyát vesztve beleesik a vízbe.

gerendavazas medence 04
Gerendavázas medence – részlet

Víztisztaság, gépészet

A gerendavázas típusú kerti medencék víztisztása homokszűrő (makro szűrő) berendezéssel történik, amelyet további víztisztaságot elősegítő eszközzel, UV-C környezetbarát tisztítási technológiával is ki lehet egészíteni. Az utóbbi – UV-C – víztisztítás segítségével a szükséges klór mennyisége akár 60-80%-kal is mérsékelhető, ezért érdemes élni ezzel a technikával. A gerendavázas medence gépészeti berendezései sajnos épp annyiba kerülnek, mint minden más medence esetében, azonban a könnyű tisztíthatóság és a magassága miatt kevesebb szennyeződés miatt a víz tisztasága könnyebben elérhető. Például nincsenek "holt terek", ahol a homok és szennyeződés leülepszik és a műanyag medencékkel szemben a gépészetüket is folyamatos üzemre méretezik.

Az íráshoz segítséget nyújtott és a tartalmat szponzorálta az E-kert.hu. További infó és kész medencék, medencekészítés: www.e-kert.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR