Leülünk az árnyékban?

Leülünk az árnyékban?

A forró nyár e legkedveltebb mondata akkor nyeri el valódi értékét, ha tényleg van árnyék és alatta kényelembe is helyezkedhetünk.

Egész évben várjuk a nyarat és amikor eljön, akkor hirtelen rádöbbenünk, hogy a hűvös időnek is megvan a varázsa. De semmi probléma: egyszerűen be kell rendezkednünk a kertben arra, hogy a legkedvesebb helyünk fölött árnyékoljunk és a hűsben kényelmesen meg tudjunk pihenni. Ehhez pedig egy árnyékolóra és egy kerti bútorra lesz szükségünk!

leulunk az arnyekban 01

Hogyan válasszunk árnyékolót?

Árnyékolásra a költséges terasztetők helyett érdemes megfontolni a legegyszerűbb módszert: egy nagy vásznat kifeszíteni 3 méter magasban. A kertben mindig találunk olyan pontokat, amelyekhez rögzíthetjük, vagy ha mégsem, akkor is csak néhány egyszerű oszlopot kell elhelyeznünk valahol. A házi barkács megoldások azonban sok kihívás elé állítják az embert, pl. a vászonnak bírnia kell a napot, az esőt, gyorsan kell száradnia és a könnyű rögzíthetőség is fontos. Érdemes inkább egy kész napvitorlát venni.

A megoldás neve: napvitorla!

A kifeszített árnyékoló textilt napvitorlának nevezik és kapható mindenféle méretben és formában. A háromszögletű azért praktikus, mert csak három ponton kell rögzíteni, a négyszögletű pedig azért, mert tényleg nagy felületen nyújt árnyékot, akár egy teljes kerti bútorzatot elhelyezhetünk alatta.

leulunk az arnyekban 02

Tényleg csak árnyékol, ezért esővédelmet ne várjunk tőle. Többféle vidám és természetes színben kapható és a kert sok pontjához rögzíthetjük a széleit (például falakhoz, oszlophoz, akár fák erős ágaihoz).

Néhány ötlet napvitorlára az e-kert oldaláról >>

A napvitorla szerkezete annyira egyszerű, hogy akár otthon is elkészíthetnénk. Mégsem javasoljuk a saját készítését, mert egyrészt nagyon kedvező áron készen megkapható, másrészt az anyaga elég speciális: erős és UV-álló, nem penészedik és gyorsan szárad. A sarokpontjain pedig erős acélkarikák teszik egyszerűvé a kifeszítését.

A napvitorla nagy előnye, hogy akár több helyen is használható ugyan az a példány, mert a kertben 5-10 perc alatt áttelepíthető, átszerelhető máshova.

Milyen bútort válasszunk a kertbe?

A legtermészetesebb hatást a természetes fából készült bútorok keltik a kertben. Persze fröccsöntött műanyag székeket is választhatunk, de ezek kevésbé illeszkednek a növényzethez és van még két jelentős hátrányuk: egyáltalán nem olyan tartósak, mint amit várna az ember és a stabilitásuk, teherbírásuk is nagyon ki van centizve. Hosszú távon a fabútorral szinte biztosan jobban járunk.

leulunk az arnyekban 03

De mitől nem megy tönkre a fából készült bútor?

Fa és fa között is van különbség és ebből a szempontból érdemes keményfát választani. A keményfa nemcsak tartósabb, de erősebb is lesz, ráadásul jól áll neki a kor, évtizedekig is elviseli a kerti körülményeket. A tartósságát pedig csak fokozza az olajos felületkezelés, mely a bútorok színét is óvja. Éppen ezért nem lesz szükség arra, hogy néhány év múlva új garnitúrát kelljen vásárolni csak azért, mert rendszeresen eláztatta az eső a bútorokat.

Trópusi akácia, az egyik legjobb tulajdonságú keményfa

Mivel a választás hosszú távra szól, legjobb, ha olyan természetes, meleg színű anyagot választunk, mint a trópusi akácia. Ebből a keményfából számos gyönyörű változat érhető el, amelyek olyan hatást kelthetnek bármely kertben, mintha természetesen odatartoznának.

Ilyenek az akácia keményfából készült kerti bútorok >>

A kerti bútorok beszerzésénél fontos szempont, hogy az asztalok és székek ne csak egy szettben legyen kaphatók, hanem külön-külön is. Ugyanis a családok nem mindig 4 vagy 6-személyesek! Az is nagyon előnyös, ha a bútor beszerzési helyén a kerti székekhez, kerti padhoz, fotelhez többféle szövetmintából választható kerti párna, hiszen azok épp passzolni fognak a bútorokhoz, nem kell utólag méretet és színt vadászni.

Ezért a barkácsáruházak akciós hirdetéseiben megjelenő szettek csak a legritkább esetben kínálnak megoldást, hiszen általában nem lehet kiegészítő székeket és párnákat vásárolni a meghirdetett bútorhoz. Érdemes eleve ott nézelődni, ahol darabonként válogatható össze a készlet.

Praktikus szempontok

Míg a kerti asztalok rendszerint fix lábakkal rendelkeznek, a praktikus székek összecsukhatóak, így tárolásuk ősszel és télen nem okozhat gondot.

A trópusi akáciából készült kerti búrotok rendszerint kiváló ár/érték mutatóval rendelkeznek. Tartósak, ezért nem lesz szükség arra, hogy néhány év múlva új garnitúrát kelljen vásárolni csak azért, mert néhányszor eláztatta az eső a bútorokat. Ugyanakkor néhány évente a felületkezelést nem árt ismételten elvégezni, mert azt a keményfa dupla élettartammal hálálja meg.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR