Útszéli zsázsa: fűszer a bors helyett

Útszéli zsázsa: fűszer a bors helyett

Minden része ehető, salátákba keverhető, és főzeléknek is megfelel.

Az útszéli zsázsa (Lepidium draba) keresztesvirágú, a káposztafélék családjába tartozó, eurázsiai származású, térdmagasságú, lágyszárú, évelő növény. A zsázsa szó eredete ismeretlen, az útszéliség itt nem lebecsülés, hanem szó szerint értendő. A “Lepidium” tudományos nemzetségnév már az ógörögöknél is ezt a növénycsoportot jelölte, és pikkelyeset jelent, ami az apró termésekre vonatkozhat. A “draba” fajnév jelentése vaskos, és talán a vastagabb, lédúsabb levelek tulajdonsága.

utszeli zsazsa 20

Útszélen él, nem válogat

Az útszéli zsázsának mélyre hatoló karógyökerei vannak, ami biztosíték rá, hogy sovány, terméketlen és száraz talajokon is megtalálja, amire szüksége van. Számára kedvező körülmények között viszont vízszintes gyöktörzseivel is behálózza a talajt, és így vegetatív úton szaporodva nagy foltokat képez. A nyeles tőlevelei közül hamar szárat hajt, a szárlevelek szívesen vagy nyilasan szárölelők, öblösen fogasak, a növény minden része szürkésfehéren molyhos.

utszeli zsazsa 21

Évelő káposztaféle

Az egyenes szár legfeljebb csak a virágzatban ágazik el. Virágzásra a tőlevelek már elsárgulnak, kiszáradnak. A virágzat tömött, ernyőszerű fejecske, ami később megnyúlhat. A virágok kétivarúak, négytagúak, illatosak. A szárra merőleges hosszú kocsányokon az egy- vagy kétmagvú duzzadt becőke termések szív alakúak, szélesebbek a hosszuknál, a bibe maradványa hosszan kiáll a csúcsukon. A hasonló hazai zsázsáktól eltérően a becőke szárnyatlan és sima felületű, nem nyílik fel, csak a talajba kerülve bomlik el. A rendkívül hasonló rokon mezei zsázsa (Lepidium campestre) inkább egyéves növény, szára és levelei sűrűn szőrösek, termése kanál formájú szárnyas becőke.

Ehető növény, amelynek magvai helyettesítik a borsot

Az útszéli zsázsa minden része ehető, salátákba keverhető, és főzeléknek is megfelel. A feltételezések szerint régebben gyakran fogyasztották. A mustárolajoktól csípős ízű magvak helyettesítették a drága borsot, és ma is kellemes fűszernek számítanak.

utszeli zsazsa 02
Útszéli zsázsa a magas fűben

utszeli zsazsa 03
Útszéli zsázsa habitusa

utszeli zsazsa 04
Útszéli zsázsa molyhos szára és levelei

utszeli zsazsa 05
Útszéli zsázsa szárölelő levele

utszeli zsazsa 06
Útszéli zsázsa teljes virágzásban

utszeli zsazsa 07
Útszéli zsázsa tömött virágzata

utszeli zsazsa 08
Útszéli zsázsa duzzadt éredő termései

utszeli zsazsa 09
Útszéli zsázsa érett, szív alakú becőkéi

utszeli zsazsa 10
Útszéli zsázsa virágzó foltja

utszeli zsazsa 11
Mezei zsázsa kanalas becőkéi

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR