Virágágyás acélból – a célból, hogy gondtalan legyen

Virágágyás acélból – a célból, hogy gondtalan legyen

Három különleges kerti berendezést mutatunk be: íme egy teraszra való térelválasztó virágágyás, a zöldségtermelő magaságyás és egy különleges kerékpártartó.

Azonos bennünk, hogy acél szerkezetűek és azonos igényre tervezték őket: a praktikumot és kényelmet kereső család számára. (x)

A kerti tárolástechnika fémből készült császárai tényleg tudnak egyet s mást, amelyet fából és műanyagból készült rokonaik nem. Aki az árcédulájukat megtekinti, már sejtheti, hogy prémium termékekről van szó, kifejezetten könnyen kezelhető, kényelmes eszközökről. Minden elemük rozsdamentes anyagból készül, különleges bevonatokkal. Kívülről nagyon jól néznek ki, látszik rajtuk, hogy igényes berendezések (nem véletlenül vállalnak rájuk 20 év átrozsdásodás elleni gyártói garanciát).

Az ajtók finoman nyílnak, puhán záródnak, a redőnyök és ablakok egyenletesen és könnyen siklanak. A nehéz fedők alatt gázrugós emelők és kitámasztók vannak, ezért úgy nyílnak, akár egy igényes autó csomagtartója. A gyártó az osztrák Biohort, amelynek a termékeit itthon az e-kert.hu forgalmazza. A bemutatóteremben meg is lehet nézni, ki is lehet próbálni a termékeiket.

Virágágyás a teraszra

viragagyas acelbol 02

A balkonra vagy teraszra tervezett acél virágágyásban az a különleges, hogy szinte bármilyen forma összeállítható belőle. A Biohort rozsdamentes virágágyás ugyanis félméteres szélességben és ennek a 2-3-4-szeres hosszában készül, ezért egész falak, piramisok, térelválasztók, sarkok és peremek legózhatók össze belőle. Háromféle magasság és jó pár szín kapható, úgyhogy ha valaki el szeretné zárni a szomszéd szeme elől az intim teraszát, akkor ebben megtalálja a megoldást.

viragagyas acelbol 03

Az igényesen lekerekített sarok és pontos illesztések révén a darabjai otthon is tíz perc alatt összeszerelhetők, és mivel lapraszerelten kapható, a vásárlás után könnyen bepakolható az autó csomagtartójába.

viragagyas acelbol 04

Az ágyás oldala (pontosabban az oldalán egy acélelem) nyitható, ezért a virágföld könnyen cserélhető benne. Amúgy nincs tele földdel, hanem egy köztes padló tartja benne a talajt, épp annyit, amennyi az ágyásba ültetett növényeknek szükséges. A növények igényeit szolgálja a beépített öntözőrendszer-előkészítés is, hogy a nyaraláskor akár hetekre magára hagyhassuk a növényeket benne.

viragagyas acelbol 05

A gyártó valószínűleg az Apple-től vette az ötletet, hogy a virágágyhoz mennyi praktikus kiegészítőt érdemes készíteni. Van hozzá virágláda-betét, sötétített üvegpanel, rengeteg extra, de talán a legizgalmasabb a belátásvédő elem, ami egyben egy futónövény számára lugas is lehet. Így zöld növényekkel takarhatjuk el embermagasságban a balkont.

viragagyas acelbol 06

viragagyas acelbol 07

viragagyas acelbol 09

viragagyas acelbol 08

Acél magaságyás

A magaságyás praktikusságát sok kertészkedő ismerte fel az utóbbi évtizedben, úgyhogy egyre-másra épülnek az udvarokon az apró, de szuper hatékony veteményes, virágos és fűszeres kertek. Az alapötlet az, hogy a teljes kert megművelése a legtöbb embernek túl sok munkát jelent, viszont egy kicsi területű magaságyás nagy gonddal művelve megadja a vágyott sikerélményt, és persze a saját termesztés örömét is. Alkalmas arra, hogy hajlongás nélkül, állva ápolhassuk, a gyerekeknek megmutathassuk a növényeket és a konyhából kilépve bármikor letéphessünk néhány friss fűszerlevelet.

viragagyas acelbol 10

De acélból??? Miért nem természetes anyagból, például fából? Azért, mert az acél teljesen gondozásmentes, az e-kert.hu-n kapható Biohort magaságyás például SOHA nem igényel festést és karbantartást, nyitható oldala van, zárható teteje, temérdek passzoló kiegészítő hozzá.

Akárt többemeletes házak teraszán, tetején kialakított kertben is felállítható, hiszen nem kell attól tartanunk, hogy egy korhadt elem miatt elárasztja a kosz az életterünket. A virágágyáshoz hasonlóan nagyon sokféleképpen összeállítható, a többféle méret miatt szinte bármilyen forma (négyzet, téglalap, L-alak, hosszú ágyás stb.) legózható belőle.

viragagyas acelbol 11

Az acél magaságyás is kartondobozban, lapra szerelve vásárolható meg. Aki nem szeretné cipelni, házhoz szállítással is megrendelheti. A cikk írásának időpontjában (kora tavasszal) olyan készletek vannak még az e-kert.hu raktárában, hogy egész évben folyamatosan kapható marad hozzá az összes kiegészítő is, és a házhoz szállítás is maximum 2 héten belülre megrendelhető.

A fémből is készül magaságyra valóban azt mondhatjuk, hogy csúcskategória, ami a szerkezetére, a dizájnra, a minőségre és az árára is vonatkozik. Különlegessége a minimalista dizájn és a gondozásmentes fenntartás. Az acéllemezeket tűzihorganyzással és többrétegű festéssel teszik teljesen ellenállóvá, így jöhet állandóan nedves talaj, eső, öntözés, bármi: a tulajdonosnak nincs teendője, csak a növények ápolása.

viragagyas acelbol 12

A Biohort osztrák cég által gyártott magaságyás 1 méteres elemekből áll, így 1x1, 1x2, 2x2 méter méretű magaságy építhető belőle (sőt, még L-alakú is), a gyártó használati útmutatója szerint 10 perc alatt. Az oldala nyitható, így a földet könnyű benne megújítani, cserélni. A magaságy alatt rozsdamentes talajrács húzódik, így a rágcsálók nem juthatnak bele.

A fémből készült magaságy óriási előnye, hogy sokféle kiegészítő kapható hozzá készen. Aki olyan helyen lakik, ahol sok a meztelen csiga, az csigafogó peremet rendelhet rá. Aki saját palántát nevelne tavasszal, üvegház-tetőt kérhet hozzá. Az öntözése teljesen automatizálható, a locsolócső bevezethető. Még a fűnyírást megkönnyítő szegélyelem is kapható hozzá, hogy soha ne kelljen szegélynyíróval ügyeskedni körülötte. Természetesen vannak hozzá műanyag betétek, amibe ültethetünk, illetve fém választófalak, hogy ne kelljen a teljes űrtartalmát feltölteni földdel, csak félig, ha épp nem jutna elegendő komposzt az aljába.

viragagyas acelbol 13

Újdonság a magaságyhoz illeszthető futtatórács, amely könnyedén hozzáilleszthető a egyik oldalhoz és rácsos lapjára felfutnak a növények. A felfuttatás helyet is megtakarít (pl. paradicsom, bab, kivi futtatásakor) és szoliterként, térelválasztóként is funkcionál, ha például egy futórózsát, klemátiszt vagy oroszlánszájat futtatunk rá. A másik praktikus kiegészítő a magaságy mellé a kerti térelválasztó. Ha úgy érezzük, hogy intimebb lenne, ha eltakarnánk a kíváncsi szemek elől az apró kertecskét, vagy szélárnyékot szeretnék teremteni a magaságyat gondozó embernek, akkor a fém térelválasztó (paraván) rendelkezésre áll.

Kerékpártároló a tető alatt

A harmadik különlegesség az acél virágládák és térelválasztók után a Biohort által gyártott acél kerékpártároló, a BikeLift. A falra szerelhető, roppant ötletes szerkezet egy rugó segítségével segít felemelni még a 20-30 kg tömegű elektromos kerékpárokat is. Így egy gyerek ereje is elég ahhoz, hogy a helyére tegye a bringáját, ráadásul mindig ugyan oda, biztos és állandó helyre. Természetesen egy könnyű versenybicaj egy gyerekbicikli is rátehető.

viragagyas acelbol 14

A hosszú magyarázatot helyettesíti ez az egyperces videó a BikeLift működéséről:

A zárható, helytakarékos kerékpártároló a bármilyen kerékpárt függőlegesen felhúz a falra, mintha csak magától gurulna. Nem kell hozzá elektromos bekötés, csak néhány csavar, amellyel a falhoz rögzítjük. A feltalálója és gyártója az osztrák Biohort, ugyanaz a vállalat, amely az acél virágládákat is készíti. Az e-kert.hu webáruházban megrendelhető kerképártároló kartondobozban érkezik és pár perc alatt üzembe helyezhető a házfalon, a kamrában, a teraszon vagy akár a házon belül, a garázsban is. A Biohort fém kerti házakkal pedig eleve együttes használatra készült.

viragagyas acelbol 15

A BikeLift két változatban rendelhető: a “Standard” tiplik és csavarok segítségével a falra rögzíthető (tégla, beton, fa) és van “Oldalra elfordítható változat”, amely még nagyobb helymegtakarításra képes, ugyanis a forgatható változatnál a kerékpár oldalirányba a falhoz hajtható (akár egymás mellett több kerékpártároló is elhelyezhető így).

viragagyas acelbol 16

Acél kerti tárolók

A virágágy, terasz térelválasztója, a magaságyás és a kerékpártároló is azért igazán különleges, mert acélból készül. A fémből készült tárolóknak van néhány tulajdonsága, amelyekkel a hagyományos tárolók általában nem veszik fel a versenyt. Például egyszerűen és biztonságosan zárhatók, biztonsági kulcsokat kérhetünk hozzájuk. Ellenállnak a napnak és a szélnek is, sokkal inkább, mint egy fából készült, könnyű tároló. És egy biztonsági szempont: tűzállók is, ezért nem kell annyira ügyelni a környezetükben, mint egy faépítménynél, hogy nehogy a földön maradjon mellette egy domború üvegcserép, ami lángra lobbanthatja.

***

A cikk szerkesztőségi tartalom, amely termékmegjelenítést tartalmaz, elkészítését az e-kert.hu szponzorálta.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR