Kokárdavirág a magyar homokon: a vad változat tömegessé is válhat

Kokárdavirág a magyar homokon: a vad változat tömegessé is válhat

Az amerikai préri virága Európában dísznövény lett, végül kiszabadult a kertekből, hódítani kezdett a hazai természetben. Vajon meddig jut?

A nagyvirágú kokárdavirág (Gaillardia × grandiflora) fészekvirágzatú, az őszirózsafélék családjába tartozó, lágyszárú és évelő növény. A tudományos nemzetségnevet Gaillard de Marentonneau francia amatőr botanikus tiszteletére adták neki, a “grandiflora” fajnév szó szerint nagyvirágút jelent. A magyar nevét a körben háromszínű virágról kapta. A kokárda eredetileg némi gúnnyal kakastaréjt jelent, a politikai elköteleződést hirdetni kívánó jelképet ugyanis a kalapjukra tűzték a franciák. A latin név közepi szorzásjel a hibrid eredetre utal, mert a kertekben az inkább egynyári Gaillardia pulchella (=pompás) és az évelő Gaillardia aristata (=szálkás) kokárdavirág terjedt el, de a természetbe kiszököttek vegyes képet mutatnak, valószínűleg nemesített fajták és további fajok génjeit is hordozhatják. A magyar növényhatározó könyvekben a nemzetség még nem szerepel, így a magyar nevek is csak feltételezések.

Így néz ki a “vad” kokárdavirág

Az általam megfigyelt példányoknak dús tőlevelei voltak, köztük szárnyasan tagoltak is. A szárlevelek ülők vagy kissé szárölelők, hosszú lándzsásak. Az egész növény szőrös. A fészekvirágzat közepén lévő csöves virágok összességükben bordók, sötét vörösek, a szélső karéjos nyelves virágok töve piros, a csúcsuk felé változó hosszban vagy csak a hegyükön sárgák. A zöld fészekpikkelyek három körben állnak. A terméses fészek szürke gömb, a kaszatok szőrbóbitásak. A virágzás nyár elejétől késő őszig tart, párhuzamosan a terméshozással.

Vajon özönnövény lesz a jövőben?

A kertekből vagy a termesztésből kiszökött növények nem mindig invazívak, a kokárdavirág sem lett még nálunk özönnövény, de van rá esély, hogy a jövőben tömegessé válik. A préri flórája szárazságtűrő, a hazai homoktalajokon nem sok versenytársa akad az ilyen virágoknak. A honos gyep bolygatása, a felhagyott művelés, a kertek közelsége mind hajlamosító tényező, a termések messzire repülnek a széllel, a csírázóképesség évekig megmarad. Olvastam több hektáros kiskunsági hódításról, és magam is találtam néhány négyzetméteres foltokat természetvédelmi területen. Egész Európában figyelik a kokárdavirág egyelőre ártalmatlan terjedését: én is kíváncsi vagyok, lesz-e belőle megfékezendő özönnövény a jövőben.

kokardavirag magyar homokon 02
Kokárdavirág

kokardavirag magyar homokon 03
Kiszökött kokárdavirágok egy kert közelében

kokardavirag magyar homokon 04
Kokárdavirágok a száraz homokon már kiszáradt füvek között

kokardavirag magyar homokon 05
Kokárdavirág szárnyasan tagolt alsó levelei

kokardavirag magyar homokon 06
Kokárdavirág szőrös szárát félig ölelő levéltövek

kokardavirag magyar homokon 07
Kokárdavirág hosszúkás épszélű szárlevelei

kokardavirag magyar homokon 08
Kokárdavirág a névadó három színkörrel

kokardavirag magyar homokon 09
Kokárdavirág csöves virágai a fészek közepén

kokardavirag magyar homokon 10
Kokárdavirág karéjos nyelves virágai a fészek szélén

kokardavirag magyar homokon 11
Kokárdavirág szőrös fészekpikkelyei három körben

kokardavirag magyar homokon 12
Kokárdavirág terméses fészke

kokardavirag magyar homokon 13
Kokárdavirág repülésre kész kaszattermése

kokardavirag magyar homokon 14
Kokárdavirág egyszerre terméses és virágzó fészkei

Korábban írtunk róla:

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR