A nyár végére sok házi fokhagyma kezd veszteni a lendületéből: kisebbek maradtak a fejek, megsárgultak a levelek, vagy éppen kócos, kusza lombbal merednek az ég felé. De ez még nem jelenti azt, hogy veszett ügy lenne! Megmutatjuk, mit kezdhetsz a megfáradó fokhagymáiddal.
1. Kisebb, de nem haszontalan
Ha a gumók nem nőttek meg rendesen, érdemes megvárni, amíg a lomb teljesen leszárad, majd kiszedni őket. A kisebb fejek is alkalmasak fűszerezésre, savanyításra, vagy éppen fokhagymakrém készítésére. Ha több tő is satnya lett, használd fel egyszerre: fűszervajba, pácba vagy levesbe kiváló.
2. Levele mint zöldfűszer
A zöld fokhagymalevél nem csak díszítésre alkalmas: aprítva kiváló kiegészítője salátának, tészta- vagy tojásételeknek. Ha már nem vársz komoly termést, de a levelek még épek, vágd vissza, aprítsd fel és használd frissen vagy lefagyasztva.
3. Nézd meg a gyökeret is!
Ha fokozatosan satnyul, érdemes ellenőrizni, nem lett-e valami kártevője. A fokhagyma gyökerét megtámadhatja a hagymalégy vagy a gyökértetű, ami görcsös gyökérzavarral járhat. Ilyenkor érdemes a földet is lecserélni vagy ősszel pihentetni.
4. Dughagymaként is szolgálhat
Ha a fokhagyma ugyan nem nőtt nagyra, de egészséges, ősszel még felhasználhatod duggatáshoz. A kisebb gerezdek is kihajtanak tavasszal, így nem vész kárba semmi.
5. Legközelebb: jobb talaj, jobb időzítés
Tanulj az idei tapasztalatból! A fokhagyma kedveli a jól levegőző, tápanyagban gazdag talajt, és lehetőleg ősszel érdemes duggatni, nem túl korán és nem túl későn. Egy kis komposzt, megfelelő hely és sokkal szebb lesz jövőre a termés.
A fokhagyma mindig ad még egy esélyt – ha nem most, hát legközelebb!