Készítsünk birsmagokból maszkot a fáradt szemek köré!

Készítsünk birsmagokból maszkot a fáradt szemek köré!

Szépségápoló a kertből.

Ha természetes szerekkel szeretnénk a bőrünket ápolni, akkor elég a kertig menni, az egyébként megosztó birs például tökéletesen alkalmas szépségápolási célokra. Bár gyümölcsként karakteres, fanyar íze miatt sokan nem kedvelik, az egészségre és szépségre gyakorolt hatása vitathatatlan. A birssel gazdagított hidratáló krém például extra nedvességgel kényezteti a bőrt. Nagyon fontos, hogy a bőrápoláshoz csak külsőleg ép, egész magokat használjunk és semmi esetre se törjük őket össze! A magok egy mérgező savat tartalmaznak, amely sérülés esetén kiszabadul azokból. Az ép magokból nyert nyálka azonban mentes ezektől a toxikus anyagoktól.

birsmagokbol szemmaszk 02

A fáradt szemekkel különösen jót teszünk, ha birsmaszkkal kényeztetjük azokat. Ehhez 1 teáskanál birsmagra lesz szükségünk, valamint 1 dl hideg vízre.

Hagyjuk a magokat ázni egy éjszakán keresztül a vízben. Másnap reggel egy zselés anyagot fogunk a bögrében találni. Távolítsuk el belőle a magokat és egy rövid ideig hevítsük a gélt, hogy elpusztuljanak a baktériumok, majd hagyjuk kihűlni a zselét.

Amennyiben maszkot szeretnénk feltenni, keverjünk össze egy kis adagnyi birszselét néhány csepp kiváló minőségű, hidegen sajtolt olajjal (pl. szőlőolajjal vagy sárgabarack olajjal), majd a keveréket vigyük fel óvatosan a szem környéki területekre. 10-15 perc elteltével finoman mossuk le langyos vízzel a krémet.

Az extra adag nedvesség a fáradt szemeket újra élettel telivé, ragyogóvá varázsolja, a sötét karikák halványodnak. A magok gyulladásgátló, nyugtató és enyhén antibiotikus hatással is rendelkeznek.

A maradék gélt néhány napig a hűtőszekrényben tárolhatjuk, de le is fagyaszthatjuk és szükség esetén újra elővehetjük.

A birs magvait egyébként a népi gyógyászat is használja köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR