Erdélyben így készül fenyőtobozból szirup és szörp

Erdélyben így készül fenyőtobozból szirup és szörp

Gyógyhatása miatt is kedvelt.

A fenyő friss hajtásainak jótékony hatása nálunk is egyre ismertebb, de talán kevesebben tudják, hogy Erdélyben fenyőtobozból is készítenek gyógyhatású szirupot és finom szörpöt.

fenyotoboz szirup szorp 03

Nagy H. Csilla  már hosszú évtizedek óta készíti mindezeket, a következőkben megismerhetjük, hogy pontosan hogyan.

fenyotoboz szirup szorp 02

"A fenyőszörpöt kiskorom óta használom, nagyszüleim méhészkedtek és nyaranta jártuk az erdőt, mezőt. Ők szerettették meg velem a természetet, ismertették meg az erdő-mező nyújtotta csodákat.

fenyotoboz szirup szorp 05

Amit tudni kell, hogy nálunk Erdélyben nem nagy dolog fenyőhöz jutni, hiszen a természet bőven adott belőle, Székelyföld tele van fenyővel.

fenyotoboz szirup szorp 06

Szoktam készíteni szörpöt fenyőhajtásból, vagy ahogyan sokan jobban ismerik, fenyőrügyből. Tulajdonképpen ez a lucfenyő és az erdei fenyő friss, halványzöld hajtása, amit akkor kell szedni, amikor nagyon pici.

fenyotoboz szirup szorp 07

A tobozt akkor kell szedni, amikor kicsi és piros. A mérete legfeljebb kisujjnyi legyen! Szedjük gumikesztyűvel, mert nagyon ragacsos. Nehéz szedni, mert a fenyők magas ágain található. A férjemmel a szentimrei Büdösfürdő magas fenyőiről és Hargitáról szedjük.

fenyotoboz szirup szorp 04

Minden 2-3 évben lesz csak, emiatt választják többen a fenyőhajtást, mert az minden évben van és könnyebb szedni. Én személy szerint amikor van, mindenképp tobozból készítem.

Magas a C-vitamin-tartalma, emiatt jó nátha és influenza megelőzésére. Hatékony immunerősítő. Minden légúti betegség eseten ajánlott, mivel erős antibakteriális hatása van. Kiváló nyákoldó, természetes köptető, kisgyereknek 2 éves kortól adható.

Bár szörpnek is használjak, élvezeti cikként, de mi inkább gyógyszer helyett szoktuk. Betegség esetén naponta 3x1 evőkanál ajánlott. Az utolsó ne legyen este, mert ha lerakódás van, felszakadoztatja. Száraz köhögésre is nagyon jó.

Én 30 éve készítem, mióta Andrea kislányom megszületett. Kiskorában sokat volt hörghurutos és a fenyő sokat segített a köhögési rohamain.

fenyotoboz szirup szorp 08

Így készül

A szirup rügyből vagy tobozból

Vegyünk egy jó nagy borkánt (befőttesüveget – a szerk.) és rétegezzük bele a tobozt vagy a hajtást mézzel. Szokták cukorral is, de én személy szerint inkább mézet használok.

Toboz, 2 ujjnyi méz, és így tovább mindaddig, amíg elfogy a toboz. Legfelül méz legyen. Lezárjuk és 3 hónapig úgy hagyjuk. Utána leszűrjük és meg is van a "gyógyszerünk".

fenyotoboz szirup szorp 09

A szörp tobozból

Veszünk egy jó nagy fazekat, megtöltjük tobozzal, és feltöltjük annyi vízzel, hogy ellepje a tobozokat. Teszünk hozzá citromkarikákat és citromsavat. Én 10 literes fazékhoz teszek 3 citromot és ahány marék toboz, annyi mokkáskanál citromsavat. Lehet többet is, ez a minimum. 2-3 napig hagyjuk a vízben. Harmadik nap felforraljuk és leszűrjük. Ahány liter víz, annyi kg cukrot teszünk hozzá, majd jól felforraljuk. Üvegekbe tesszük, ezt követően száraz dunsztba kerül. Aki akarja, tehet egy pici szalicilt minden üveg tetejére.

fenyotoboz szirup szorp 10

Nem nagy dolog egyik sem és nagyon megéri elkészíteni, mert az egészség a legfontosabb.

fenyotoboz szirup szorp 11

A lányom szokott vinni Budapestre a barátoknak és mindig nagyon örülnek neki. Pont, mint a zakuszkának."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR