Készül a tavasz lila csemegéje: az ibolyadzsem

Készül a tavasz lila csemegéje: az ibolyadzsem

Kanalazzunk illatos virágokat!

Egyre népszerűbbek az ehető virágok akár feldolgozatlanul, akár valamilyen eljárással tartósítva. Számné Marcsi  már jó ideje készít ibolyaszörpöt, most azonban úgy döntött, szintén ibolyából dzsemet főz. A következő sorokban Marcsitól tudhatjuk meg, pontosan hogyan.

"Évek óta készítek ibolya szörpöt, de most főztem először ibolyadzsemet. A receptet a szörp receptje alapján alakítottam át. Már nem emlékszem, hogy honnan vettem eredetileg, átalakítottam az évek során az én ízlésem szerint. Ugyanazok az összetevők a szörpnél és a dzsemnél, csak a dzsemhez adok pluszban dzsemfixet.

Hozzávalók:

• 1 nagyobb (1 literes) tejfölös vödörnyi szép sötét ibolya – ekkora mennyiségű virág leszedéséhez idő kell, ezért egyszerre csak egy adagot készítek
• 1 lapos evőkanálnyi citromsav
• 80 dkg cukor
• 1,5 l víz
• 1 citrom leve
• 2 zacskó Dr. Oetker 3:1-ben dzsemfix

ibolyadzsem lila csemege 02

Így készül:

Az ibolyának a fejét kell csak leszedni. Nagyon tisztán szedem le, így nem is kell megmosni. Általában erdőszélen vagy erdőben szedem. A vizet felforralom a citromsavval. Beleöntöm az ibolyavirágokat. 2-3 órát lefedve állni hagyom. Közben néha átforgatom egy kicsit. A Spar-féle újrahasznosítható zsák tökéletes a lé átszűréséhez. Gyönyörű rózsaszínű lé lesz. A cukrot elkeverem a két dzsemfixszel és a citrom levével, valamint a cukros keverékkel újra felforralom. Kicsi üvegekbe töltöm.

Soha nem használok a lekvárokhoz, dzsemekhez, szörpökhöz tartósítószert. Dzsemfixet is most használtam először. Én cukorbeteg vagyok, ezért a cukor helyett 60 dkg eritritet használtam.

Ugyanúgy, ahogy a többi befőzésem is, a spájzban várja a sorsát. Különleges csemege, ezért egyenként elajándékozásra kerülnek. Én biztosan eszem belőle friss kalácsra kenve, de az unokámnak is nagyon ízlik, ő is csemegézhet belőle. Nagyon csajos csemege, mert a férjem meg sem kóstolta."

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR