Amikor rózsaszirmoktól illatos és zamatos a dzsem

Amikor rózsaszirmoktól illatos és zamatos a dzsem

A nyár slágere a rózsalekvár.

Sokunknak eszébe jutott már az illatos rózsák pompás virágait csodálva, hogy szívesen megennénk, ha tehetnénk. Miklós Imola  ennek a vágynak évről évre eleget is tesz, hiszen konyhájában rózsadzsemet főz, melynek családja és barátai is csodájára járnak. Tölti palacsintába, keni kenyérre, de még a limonádét is ízesíti vele.

rozsadzsem illatos 05

"Először három éve készítettem rózsadzsemet, damaszkuszi rózsából, a kertemből. Ez egy nagyon illatos, rózsaszínű fajta, a vadrózsához hasonlít, csak csokros a virága. Nagy sikert aratott a dzsem, ízlett a családnak és a barátoknak.

rozsadzsem illatos 04

Sajnos az idén kevés damaszkuszi rózsám lett, kertrendezés miatt ritkítani kellett a bokrokat. Valahol olvastam, hogy végül is bármilyen rózsából lehet készíteni, ezért esett a választásom a piros futórózsámra. Egy vihar rendesen megtépte, s aztán a többit nem hagytam az időjárás kénye-kedvére.

rozsadzsem illatos 03

Mennyiségileg annyit készítek, amennyi rózsaszirmot tudok szedni. Kamrában sokáig elállna, ha megmaradna, de mindig elfogy. Felhasználni úgy szoktam, mint bármilyen más dzsemet: palacsintába, kenyérre stb. Nagyon jó ízt ad gyümölcsléhez vagy limonádéhoz kavarva egy-két kanállal.

rozsadzsem illatos 02

A recept

Kb. 250 gramm rózsaszirmot alaposan megmosok, 2 deciliter vízben felteszem főni. Amikor összeesik, turmixolom. 25-30 dekagramm cukrot teszek hozzá és lassú tűzön főzve kavargatom, egészen addig, míg elolvad. Egy citrom levével és vaníliás cukorral ízesítem. A végén tortazselét kavarok hozzá. A hűtőben kipróbálom, hogy megfelelő állagú-e. Pici szalicilt teszek bele, mert a kamrám sajnos nem elég hideg.

rozsadzsem illatos 06

A rózsadzsemen kívül nagyon sok egyebet is főzök be. Külön oldalam is van, Boszikonyha a neve, ahol sok egyéb érdekesség is megtalálható."

rozsadzsem illatos 07

rozsadzsem illatos 08

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR