Tavaszi virágos üdítőt készítünk fermentálással

Tavaszi virágos üdítőt készítünk fermentálással

Egyre népszerűbb eljárás a fermentálás.

Kertünk ehető virágaiból kellemes üdítőt készíthetünk. Ez lehet szörp, de akár a fermentálás is a segítségünkre lehet. Bodnár Viktória  ezúttal az utóbbit választotta, és egy marék ibolyából, bodzából és akácvirágból készítette el saját italát.

bodza akac udito 02

"Körülbelül fél éve ismerkedtem meg a fermentálással, először inkább zöldségeket, majd a későbbiekben üdítőket is elkezdtem készíteni. A laktofermentálás folyamatát alkalmaztam tehát a bodza-akác-ibolya üdítő elkészítésekor, azaz tejsavas erjesztést.

A virágos fermentált üdítők készítésekor fontos, hogy a virágokat tiszta – lehetőleg nem permetezett – részről szerezzük be. Kerüljük a nagyobb autóutak melletti virágosokat! Szedéskor figyeljünk arra, hogy ne gyökerestől húzzuk ki a virágokat, és a mennyiséget is csökkentsük a minimálisra.

bodza akac udito 03

Amire szükség van:

• forralt-visszahűtött csapvíz,
• 2 evőkanál cukor,
• biocitrom,
• egy marék ibolya, bodza és akácvirág.

bodza akac udito 04

Így készül:

Egy közeli réten még találtam pár illatos ibolyát, pedig annak szezonja már lejárt. Amennyiben időben gyűjtjük, ízt és illatot is kölcsönöz az itókánknak, de most csak a szívünket melengeti.

A gyűjtött virágokat rázzuk le alaposan, hogy a kis bogarak kihulljanak, majd mossuk le őket. Egy nagyobb befőttesüveget mossunk ki, csírátlanítani nem kell, majd forraljunk fel annyi vizet, amennyi belefér az üvegbe. A csapvíz forralása azért fontos, mert így tudjuk a klórtartalmától megfosztani. 1 liter vízhez olyan 2 evőkanál cukrot adjunk, a baktériumok ezt a cukrot fogják felhasználni, így fontos, hogy ne használjunk édesítőszert. Az erjedés lejárta után, fogyasztáshoz már adhatunk hozzá édesítőszert is.

Az üveget kb. harmadáig töltsük fel a virágokkal, adjuk hozzá a cukrot és a biocitromot. Tartsuk az üveget legalább 19-22 °C-on, 3-4 nap elteltével le is szűrhetjük; a leszűrt levet hűtőben még 1-2 hétig eltarthatjuk. Minél tovább marad melegen az üdítő, annál savanykásabb lesz. A laktofermenálás 19-22 fokon indul be, igyekezzünk ezen a hőmérsékleten tartani, továbbá fontos, hogy műanyag edényben ne fermentáljunk.

A blog, amely által én is megismerkedtem a fermentálással."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR