Két különleges almafajta: egy fehér és egy fekete

Két különleges almafajta: egy fehér és egy fekete

Variációk egy témára.

A Beliy Naliv fajtanéven is ismert variáns, a White Cloud Apple extrém szívósságú, szibériai fajta. Korán érik, ízgazdag, lédús gyümölccsel rendelkezik. Az almák mérete közepes, nyers fogyasztásra és almaszószhoz egyaránt kiváló.

A gyümölcs különlegességét az adja, hogy a teljesen fehér almák úgy festenek, mintha porcelánból lennének. Az édes termések nyár közepétől érnek. Az almafa melegebb éghajlaton is megél, noha az igazi termőhelyét a hideg, szibériai területek jelentik. A gyümölcsterméshez beporzót igényel.

A Black Diamond fajta viszont fekete gyümölccsel rendelkezik. A rendkívül ritka alma a kínai eredetű Huaniu almák családjába tartozik, Tibetben Nyingchi régiójában terem. Neve ellenére inkább mélylila árnyalatú a gyümölcs héja, a húsa pedig a megszokott fehér. Különleges színét a magasan fekvő termesztőhely körülményeinek köszönheti. 3500 m felett nagy a napi hőmérséklet-ingadozás, az almák magas UV-sugárzásnak kitettek, ami hozzájárul a sötét színhez.

Nagyon magas természetes glükóztartalma miatt ez az egyik legédesebb alma. Vastagabb a héja, viaszosan fénylő, a húsa pedig ropogósabb. Nagyon sajátos termesztési körülményeket igényel, amit a tibeti hegyeken kívül nehéz máshol megteremteni.

Nem ritkán egyetlen darab alma akár 3000 Ft-nál is többe kerülhet. A növény nagyon későn, csak 8 éves korban fordul termőre, a szüret pedig mindössze 2 hónapig tart. A leszedett almáknak is csupán harmada megy át a szigorú minőségi követelményeken. Éppen ezért igazi luxuscikknek számít.

 

Forrás:
Travel Food Atlas | Tibetan Black Diamond Apple
Onegreenworld | White Cloud Apple

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR