Kézműveskedés tökfélékkel: hogyan készül száraz tökből kulacs?

Kézműveskedés tökfélékkel: hogyan készül száraz tökből kulacs?

Vannak tökfélék, amelyekből nem csak főzelék készülhet.

Sokan szívesen termesztenek különböző tökféléket a kertjükben. Vannak köztük szép számmal olyanok, amelyek terméséből különböző használati vagy dísztárgyakat, például ivóvíz tárolására is alkalmas kulacsot készíthetünk.

szaraz tokbol kulacs 02

Hogyan készül tökből kulacs?

Ha készen állunk arra, hogy kézügyességünket egy víztartó kulacs elkészítésén teszteljük, nincs más hátra, mint a próbatételhez kiválasztanunk a kertünkben termett legszebb tököt. Nem mindegy azonban, hogy milyen fajta ez a tök!

1. Válasszuk a megfelelő tökfajtát a kézműves kulacshoz

Ha eleve az a tervünk, hogy a saját termésű tökből később ezt-azt készítünk, már a termesztés megkezdése előtt érdemes az erre a célra legmegfelelőbb fajtát kiválasztanunk. A kulacshoz például egyenletesen vastag héjú tökfélére lesz szükségünk. Így a projekthez leginkább alkalmas tökféle a kobaktök (kabaktök, ikertök, palacktök, korsótök) vagy a lopótök (flaskatök, butykos tök).

2. Mikor szedjük le a tököt?

Hagyjuk, hogy a tök egész nyáron az indán növekedjen, majd közvetlenül az első fagy után szedjük le. A növény szára és lombja ekkorra már visszaszárad, de a termés maga még zöld. Ügyeljünk arra, hogy amikor a tököket az indáról levágjuk, hagyjunk jó pár centiméter szárcsonkot.

3. Hogyan szárítsuk meg a tököt?

A tök megszárítására a legideálisabb hely egy száraz helyiség. Mindenekelőtt a tökök külsejét mossuk le enyhén (10 százalékos töménységű) hipós vízzel, hogy megelőzzük a rothadását, majd lógassuk fel a tököket egy hűvös, száraz, jól szellőző helyiségben. A felfüggesztéshez a tökökre köthetünk spárgát, de nejlonharisnyába is bújtathatjuk azokat. Legalább kéthetente ellenőrizzük a tököket. Amikor a tökök már könnyűek és ütögetésre üresen kongó hangot hallatnak, már biztosan megszáradtak. Ez a folyamat hat hónaptól egészen két évig is eltarthat.

4. Hogyan tisztítsuk meg a megszáradt tököt?

A megszáradt tököket 15 percre merítsük 10 százalékos töménységű hipós vízbe, majd abból kivéve dörzsiszivaccsal súroljuk le a héjukról a puha külső réteget. Ennek végeztével hagyjuk ismét megszáradni.

szaraz tokbol kulacs 03
TANAKA Juuyoh

5. Hogyan lyukasszuk ki a tököt?

Először is kerítsünk egy szélesedő parafadugót, amely a majdani víztartó kulacs szájának bedugaszolására szolgál majd. A tök csúcsán rajzoljuk körbe a kulacs szájának a helyét. Fúróval a megrajzolt kör vonalán belül haladva fúrjunk egymás mellé apró lyukakat. Ne próbáljunk vastag fúrószárral dolgozni, még megrepedhet a tök héja. Mire körbeérünk a kis lyukak fúrásával, a nyílás is elkészül. A parafadugót tekerjük körbe egy darab csiszolópapírral vagy csiszolóvászonnal, és azzal dolgozzuk el körben simára, egyenletesre a kulacs száját.

6. Hogyan tisztítsuk meg a tök belsejét?

A tök belseje tele lesz magokkal és puha, rostos béllel. Egy hosszú, meghajlított pálcával (például egy szükség szerint átalakított fém ruhaakasztóval) lazítsuk fel és piszkáljuk ki ezeket a tök belsejéből. Amikor a tök belsejét sikerült nagyjából kiürítenünk, dugjunk a kulacs belsejébe egy maréknyi éles kődarabot, majd jól rázzuk meg körbe-körbe a tököt, hogy így válasszuk el a maradék tökbelet is a héj belső felületéről.

7. Hogyan tegyük a tökkulacsot vízhatlanná?

Olvasszunk fel méhviaszt, majd csurgassuk bele a tök belsejébe. A tököt forgassuk körbe, hogy a méhviasz a teljes belső felületét egyenletesen bevonja.

Ezzel készen is van a kulacsunk. Természetesen sok más érdekes tárgyat készíthetünk még tökből, a lehetőségek száma szinte végtelen, csak a képzeletünk (no meg a tökök számának végessége) szabhat határt.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR